Na hlavný obsah

Oprava auta môže stáť až o 30 % viac, ceny išli nahor

Dlho sa čaká aj na nové autá.

Služby autoservisov zdraželi približne o 30 percent. Najmä pre vyššie ceny energií. Nielen oprava áut, ale aj kúpa nových vozidiel sa skomplikovala. Pri niektorých značkách sa čaká na nové auto jeden až dva roky.

Majiteľ taxislužby v Trenčíne má problém vynoviť vozový park. Nové autá si objednal ešte minulý rok na jeseň. Termín ich dodania automobilka neustále posúva.

„Konkrétne máme objednané dve vozidlá, ktorá mali byť tento rok vo februári, objednali sme ich v októbri. Prišla mi informácia, že budú najskôr v októbri tohto roka. Na jednu automobilku sa čaká dva až tri roky, do 36 mesiacov,“ povedal majiteľ autoservisu a taxislužby Dušan Zelman.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Dopravný analytik zlepšenie situácie tak skoro nepredpokladá. „Samozrejme, u tých jednoduchších modelov zlepšenie bude. U tých komplikovanejších a s plnou výbavou to môže trvať ešte relatívne dosť dlho,“ uviedol analytik Jozef Drahovský.

Preto veľa automobiliek začalo vyrábať luxusnejšie modely, ale len so základnou elektronikou. Drahšia je aj oprava vozidiel. „Servis je drahší, vstrekovanie, turbá, väčšie opravy sú drahšie. Niekde pri dieli môže byť aj 20 eur rozdiel. Keď to stálo 100 eur, teraz to môže byť 120 eur,“ vysvetlil Zelman.

Problém majú zohnať v jednom z autoservisov aj pracovnú silu. Troch automechanikov hľadajú viac ako rok. Trenčiansky kraj hľadal riešenie. Na nedostatkové odbory chce študentov nalákať na motivačné štipendium. Od septembra môžu získať za štúdium mesačne 50 eur. Takáto podpora je určená aj pre mechanikov a opravárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko