Na hlavný obsah

Palma de Mallorca zaviedla denný limit pre veľké výletné lode

Dohoda platí do roku 2026.

Palma de Mallorca zaviedla denný limit pre veľké výletné lode
Ľudia sa opaľujú na pláži v španielskej Palma de Mallorca. Foto: TASR/AP

Metropola Baleárskych ostrovov sa tento týždeň stala prvým španielskym mestom, ktoré stanovilo denný limit pre veľké výletné lode.

Zároveň je Palma de Mallorca iba druhým prístavom v Stredomorí, po chorvátskom Dubrovníku, ktorý obmedzil množstvo turistov na výletných lodiach. Informovali o tom vo štvrtok (5. 5.) španielske médiá.

Baleárska regionálna vláda, zástupcovia spoločností prevádzkujúcich veľké výletné lode a Medzinárodná asociácia výletných lodí (CLIA) podpísali vo štvrtok dohodu. Podľa nej môžu do prístavu Palma priplávať denne najviac tri veľké lode s turistami. Z toho iba jedna môže priviezť vyše 5 000 turistov. Dohoda, ktorá sa vyjednávala dva roky, platí do roku 2026.

Tento rok platí výnimka

Pre tohtoročnú sezónu platí ešte výnimka, že v dohodnutých dňoch, najviac však celkovo 18 za rok, môžu denne do prístavu štyri veľké výletné lode. V žiadnom prípade však nesmie v týždňovom súčte na jeden deň pripadnúť viac ako 8 500 turistov.

Člen baleárskej regionálnej vlády Fernando Valdés, ktorý má na starosti cestovný ruch, označil dohodu za historickú. Podľa neho pomôže udržať ekonomické príjmy z cestovného ruchu a zamedzí neblahému vplyvu masovej turistiky na životné prostredie i kultúrne dedičstvo.

Výletné lode prinášajú mestám veľké zisky

„Snažili sme sa, aby si návštevníci mohli ďalej užívať krásy nášho mesta a zároveň, aby sme neobmedzili príliš príjmy, z ktorých prosperujú jeho obyvatelia,“ povedal Valdés. Podľa neho výletné lode prinášajú Baleárskym ostrovom približne 500 miliónov eur ročne a dávajú prácu viac ako 4 000 ľuďom.

Prílev turistov obmedzil už od roku 2019 chorvátsky Dubrovník, ktorý stanovil maximum dve veľké výletné lode denne s najviac 5 000 turistami. Radnica tohto jadranského prístavu, zapísaného v zozname svetového dedičstva UNESCO, tiež obmedzila návštevnosť starého mesta na 4 000 turistov za deň.

Problém pociťujú aj Benátky

Problém s obrovskými výletnými loďami riešia už mnoho rokov tiež talianske Benátky. Výletné lode sú pre Benátky veľkým ekonomickým prínosom, mnoho miestnych obyvateľov i ochrancov pamiatok ale upozorňuje, že vlny spôsobené týmito plavidlami ohrozujú základy historických domov v meste.

Podľa ekológov tiež poškodzujú ekosystém lagúny. Už pred desiatimi rokmi sa talianska vláda pokúsila obmedziť priplávanie veľkých lodí do historického centra Benátok, zákaz ale zrušil správny súd.

Až od vlaňajšieho augusta sa jej podarilo presadiť, že lode s výtlakom vyše 25 000 ton nesmú využívať benátsky kanál Giudecca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet