Na hlavný obsah

Pandémia zvýšila počet ľudí žijúcich pod hranicou príjmovej chudoby

Najhoršia situácia bola v Prešovskom kraji.

Pandémia zvýšila počet ľudí žijúcich pod hranicou príjmovej chudoby
Ilustračná snímka euromincí a eurobankoviek. Foto: TASR

Na Slovensku bolo v roku 2021 celkovo 12,3 % obyvateľov ohrozených príjmovou chudobou. Znamená to, že ich príjmy boli nižšie ako vypočítaná národná hranica chudoby. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

S príjmom nižším ako je hranica príjmovej chudoby si muselo vystačiť 660 000 ľudí, bolo to o 45 000 osôb viac ako v predchádzajúcom roku.

„Po piatich rokoch zlepšovania situácie miera rizika chudoby vzrástla o 0,9 percentuálneho bodu a dostala sa na úroveň z roku 2018. Nejde však o výrazné zhoršenie situácie,“ uviedol riaditeľ odboru štatistiky životnej úrovne obyvateľstva ŠÚ SR Róbert Vlačuha.

Najohrozenejšie skupiny obyvateľstva chudobou. ZDROJ: Štatistický úrad SR

Suma určujúca hranicu chudoby medziročne klesla, čo potvrdzuje, že celkové príjmy obyvateľstva za celý rok 2020 klesli. V domácnosti 1 dospelej osoby to bolo približne o 11 eur na 424 eur mesačne (5 084 eur/rok).

Pre úplnú rodinu s dvomi deťmi (2 dospelí + 2 deti do 14 rokov) bola hranica na úrovni 890 eur za mesiac (menej o 24 eur).

Vplyv pandémie

Prvý rok pandémie nezvýšil podiely ľudí ohrozených chudobou v tých typoch domácností, ktoré s ňou majú dlhodobo najväčší problém. Situácia sa medziročne mierne zlepšila u viacdetných úplných rodín s 3 a viac závislými deťmi.

Tiež v neúplných domácnostiach osamelých rodičov s jedným či viac deťmi. Stále však v oboch týchto typoch domácností je chudobou ohrozených viac ako tretina osôb.

V domácnostiach bez detí je chudoba najčastejšia v kategórii osamelých seniorov vo veku 65 a viac rokov, pod hranicou chudoby žila viac ako štvrtina z nich (28,5 % osôb).

Chudobe čelil dvojnásobný počet detí ako dôchodcov

Takmer každé šieste dieťa žije v domácnosti s príjmom pod hranicou chudoby. Pandémia podiel detí ohrozených chudobou medziročne zvýšila, zo 17,0 % na 17,6 %.

„Pod hranicou príjmovej chudoby žilo takmer dvojnásobne viac detí ako dôchodcov. Deti tvoria viac ako štvrtinu z celkového počtu osôb ohrozených príjmovou chudobou na Slovensku,“ uviedol Vlačuha.

Aktuálne výsledky potvrdili dlhodobý trend, že príjmová chudoba na Slovensku najviac ohrozuje nezamestnaných (52,6 % osôb). V príjmovej chudobe bolo aj 6,7 % ľudí, ktorí pracovali, čo je nárast oproti predchádzajúcemu roku o 1,5 p. b.

Najhoršia situácia bola v Prešovskom regióne

Prvýkrát historicky sa podiely ľudí ohrozených chudobou medziročne zvýšili vo všetkých ôsmich krajoch SR. Najvyššia miera rizika chudoby bola v roku 2021 v Prešovskom, Banskobystrickom a Košickom kraji.

Podiel obyvateľov ohrozených príjmovou chudobou v regiónoch. ZDROJ: Štatistický úrad SR

Najviac sa situácia medziročne zhoršila v Prešovskom kraji, kde podiel ľudí pod hranicou chudoby vzrástol zo 17,2 % na 19,2 %. Najmenej ohrozené bolo opäť obyvateľstvo v Bratislavskom kraji (4,0 %).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika