Na hlavný obsah

Pápež: Vojna na Ukrajine je desivým úpadkom ľudstva

Opakovane vyzýva na mierové rokovania.

Pápež: Vojna na Ukrajine je desivým úpadkom ľudstva
Na snímke pápež František. Foto: SITA/AP

Pápež František v nedeľnom (1. 5.) posolstve označil vojnu na Ukrajine za „desivý úpadok ľudstva“. Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi pre ruskú inváziu na Ukrajine podľa svojich slov trpí a plače, napísala agentúra Reuters.

František pred tisíckami veriacich na Svätopetrskom námestí vo Vatikáne zároveň vyzval na zabezpečenie humanitárnych koridorov. Hlavne preto, aby mohli evakuovať ľudí, ktorí uviazli v mariupoľských železiarňach a oceliarňach Azovstaľ.

Podľa agentúry Reuters pápež opätovne nepriamo kritizoval Rusko. Vyhlásil, že Mariupol, prístavné mesto na juhovýchode Ukrajiny, „barbarsky bombardovali a zničili“.

Pápež František ruskú inváziu na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára, odsúdil už skôr. Opakovane vyzýva na zastavenie vojny a na mierové rokovania.

Napríklad začiatkom apríla opäť vyzval na zastavenie masakrov, aký sa stal okrem iného v Buči pri Kyjeve. Rozvinul pritom ukrajinskú vlajku, ktorú mu priviezli priamo z Buče.

V tradičnom veľkonočnom posolstve Urbi et Orbi (Mestu a svetu) pápež nepriamo kritizoval Rusko za to, že Ukrajinu zatiahlo do krutého a nezmyselného konfliktu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet