Na hlavný obsah

Parlament pokračuje v rokovaní o pomoci rodinám, hlasovať sa bude budúci týždeň

Medzi OĽANO a SaS pretrvávajú roztržky.

Parlament pokračuje v rokovaní o pomoci rodinám, hlasovať sa bude budúci týždeň
Na snímke predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík a predseda OĽANO Igor Matovič. Foto: TASR

Parlament pokračuje v rokovaní o návrhu ministra financií Igora Matoviča (OĽANO), ktorý sa týka pomoci rodinám s infláciou. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Otajovičová.

Koaličné roztržky naďalej pretrvávajú. SaS hovorí, že zvyšovanie daní je červená čiara, zatiaľ čo OĽANO liberálov obviňuje z podpory oligarchov. Poslanci budú v rozprave pokračovať do 14.00 h, hlasovať však budú najskôr v utorok (24. 5.).

Pomoc rodinám, ktorú navrhuje Matovič sa má týkať úhrady voľnočasových aktivít. Rodičia by mali dostať poukazy v hodnote 50 eur, ktoré budú môcť použiť na krúžky pre deti.

Peniaze chce predseda OĽANO získať aj zo zdanenia ropy pre Slovnaft, s ktorým SaS nesúhlasí. Na kritiku liberálov si minister z pléna vypočul okamžitú reakciu.

„Nebolo úplne legitímne povedať ľahneme si na koľajnice a vetujeme tento váš návrh pomoci rodinám, keď nebudú vyššie platy učiteľov. Všimli ste si niečo takéto? Ja som si to nevšimol, ale všimol som si ľahneme si na koľajnice, keď zdaníte zbohatlíkov. …. To nie je lož a nevykrikuj, slušne sa správaj,“ dodal Matovič.

Bol to spolustranník ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS) Marián Viskupič, ktorý sa svojho kolegu zastal. „Toto všetko je lož. Mám aj fotografiu, kde sedí minister financií, minister školstva, štátny tajomník z financií a debatujú o platoch učiteľov,“ ohradil sa Viskupič.

Peniaze miesto poukazov

Predseda SaS Richard Sulík kritizuje celkové nastavenie návrhu ministra financií. Prekáža mu napríklad to, že rodičia nedostanú priamu finančnú podporu.

Peniaze budú môcť investovať len na krúžky detí a kontrola dodržiavania prípadnej novej legislatívy si bude vyžadovať zamestnanie ďalších štátnych pracovníkov.

„Rodičovi musíme dôverovať. On nech kontroluje, čo sa deje s peniazmi a nie 486 ďalších úradníkov. Budúci rok hrozí štrukturálny deficit 1,5 percenta. Ja teda neviem, čím to chce pokryť, lebo nevidím, že by sme išli šetriť. Vidím, že ideme zamestnať 500 ďalších úradníkov,“ zdôraznil Sulík.

Igor Matovič tvrdí, že OĽANO navrhovalo viacero možností, odkiaľ získať peniaze, napríklad vyššie dane na hazard či alkohol, s ktorými SaS nesúhlasilo.

„Vidíme komu na kom záleží. Komu záleží na rodinách, komu záleží na politikárčení a divadle alebo komu záleží na zbohatlíkoch, výrobcoch alkoholu a poskytovateľoch hazardu,“ spresnil Matovič.

SaS tvrdí, že s pomocou ľuďom súhlasí, nemala by sa však týkať len rodín s deťmi, ale všetkých občanov. Návrh Igora Matoviča podľa predsedu liberálov potrebuje prepracovať.

Rokujú aj o dani z ropy

Parlamentní poslanci rokujú aj o Matovičovom návrhu o novej dani z ruskej ropy. To však stále odmieta strana SaS. Sulík chce na najbližšej koaličnej rade prezentovať pripomienky, ktoré ak prejdú, sú ochotní svoj postoj zmeniť.

„Navrhneme našim partnerom zníženie DPH na pohonné látky, a to z 20 na 8 percent. Zníženie DPH znamená, že to pomôže len fyzickým osobám, ktoré si tú DPH nevedia odrátať,“ priblížil Sulík.

Matovič však neplánuje vyjednávať. „Môžu si dávať podmienky. Ja som dal jednoznačnú ponuku ministrovi Gröhlingovi, že celý výnos použijeme na zvýšenie platov učiteľov. Keď teraz zrazu platy učiteľov nie sú priorita, zase si vymýšľajú nejaké iné cestičky a výhovorky,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál