Na hlavný obsah

Päť štátov EÚ vrátane SR dostane 248 miliónov eur na pomoc utečencom z Ukrajiny

Peniaze sú určené na zabezpečenie potravín či dopravu.

Päť štátov EÚ vrátane SR dostane 248 miliónov eur na pomoc utečencom z Ukrajiny
Utečenci utekajúci pred vojenským konfliktom na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Európska komisia (EK) v stredu (18. 5.) oznámila, že sprístupní celkovo 248 miliónov eur piatim členským štátom EÚ, vrátane Slovenska, ktoré na začiatku ruskej invázie na Ukrajinu najviac postihol prílev utečencov z Ukrajiny.

Vyčlenená suma je určená pre Poľsko, Rumunsko, Maďarsko, Slovensko a Českú republiku.

Rozhodnutie EK nasleduje po celosvetovom darcovskom podujatí z 9. apríla s názvom Postavte sa za Ukrajinu, na ktorom sa EK zaviazala poskytnúť až 400 miliónov eur na pomoc utečencom z Ukrajiny v členských štátoch najviac postihnutých novou migračnou vlnou.

Poskytnutie okamžitej pomoci

Uvedených päť členských štátov môže vyčlenené prostriedky použiť na poskytnutie okamžitej pomoci pre utečencov z Ukrajiny. Napríklad na zabezpečenie potravín, dopravu či dočasné ubytovanie. Zároveň aj na zlepšenie ochrany a kontroly na vonkajších hraniciach EÚ.

Exekutíva EÚ pripomenula, že aktivisti z občianskej spoločnosti aj miestne orgány tiež zohrávajú kľúčovú úlohu pri poskytovaní pomoci ukrajinským utečencom. Preto členské štáty musia zabezpečiť, aby sa aj k nim dostávali núdzové finančné prostriedky z rozpočtu EÚ.

Európska komisia uvoľní prisľúbené finančné prostriedky na základe dosiahnutých výsledkov a nie na základe skutočných nákladov.

Zvyšných 152 miliónov eur pre päť členských krajín, taktiež zamýšľaných pre potreby prijímania utečencov z Ukrajiny, EK sprístupní po súhlase svojho rozpočtového orgánu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet