Na hlavný obsah

Pekári ohlásili ďalšie zdražovanie, ceny stúpnu o viac ako 10 percent

Podľa pekárov štátna pomoc neprichádza.

Odbytové ceny chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov a cestovín stúpnu o viac ako 10 percent. Pekári a cukrári tvrdia, že nemajú na výber. Upozorňujú, že ceny vstupov rastú príliš rýchlo a štátna pomoc neprichádza.

Za posledné necelé dva mesiace vzrástla cena múky zo 420 na 550 eur za tonu. Oleje, droždie, prípravky z múky a obaly zdraželi o 25 percent. Nehovoriac o cenách energií a pohonných látok. Začiatkom júna pekárom končia zmluvné dodávky za už aj tak vysoké ceny. Nové kontrakty budú ešte drahšie.

„Múku aktuálne nakupujeme za 550 eur a mlynári nám oznámili, že do konca budúceho mesiaca cena bude až na úrovni 590 až 600 eur za tonu,“ uviedol predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„V lete, keďže príde nová úroda, ktorá je ešte drahšia ako to čo bolo po ruskej invázii, čaká nás ďalšie zdražovanie. Na to bude treba reagovať,“ povedal predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.

„Nárast múky, pšenice a olejov je tak rýchly a tak enormný, že nevieme okamžite reagovať. Jedine zvýšiť cenu alebo znížiť kvalitu, ale to nechceme a nikdy neurobíme,“ zdôraznil majiteľ pekárne Viktor Gumán.

„Percento zvýšenia bude dvojciferné číslo. Viac ako desať percent,“ dodal Lapšanský.

Agrorezort ponúkol pomoc

Agrorezort popiera, že by potravinárom nepomáhal. „Od konca apríla do 10. júna môžu potravinári vypĺňať dotazník, na základe ktorého im MPRV SR poskytne mimoriadnu finančnú pomoc v aktuálnej situácii extrémneho zdražovania. Na túto pomoc je vyčlenených 8 miliónov eur, ktorú im po uzatvorení a vyhodnotení dotazníka zašleme do konca júla 2022,“ uviedlo ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

Podľa potravinárov je pomoc nedostatočná. V najbližších dňoch čakajú pekárov rokovania s odberateľmi – obchodníkmi. Tí, ktorým sa nepodarí presadiť vyššie ceny, budú musieť podľa vlastných slov zavrieť prevádzku. Inak by im hrozil krach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko