Na hlavný obsah

Podiel slovenských výrobkov na pultoch pre infláciu klesá

Farmári avizujú ďalšie zdražovanie.

Na predajných pultoch prevládajú najmä zahraničné výrobky. Slovenský pôvod má len 40 % a pre infláciu ich môže byť ešte menej. Poľnohospodári už teraz avizujú ďalšie zdražovanie následkom rastu cien nákladov. Vyššími cenami však konkurovať nemôžu.

Inflácia rastie od začiatku roka 2021. Začiatkom tohto roka sa jej rast zintenzívnil. Podľa Štatistického úradu atakuje hranicu 12 %. Dôvody sú všeobecne známe: pôsobenie centrálnych bánk, covid a vojna na Ukrajine.

Napriek tomu, že sa slovenskej ekonomike darí a dosahuje trojpercentný rast, ďalšiemu zdražovaniu sa nevyhneme. „Niekedy na prelome mája/júna môžeme očakávať tretiu vlnu zdražovania,“ uviedla hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Okrem drahších potravín bude na našich stoloch menej tých slovenských. Konkurencieschopnosť domácich producentov je dlhodobo nízka. Inflácia ich môže poškodiť ešte viac.

Poľnohospodári a potravinári preto vyzývajú štát na plnenie sľubov, ku ktorým sa zaviazala aj súčasná vláda vo svojom programovom vyhlásení.

„Aktuálne umožnila Európska komisia vyčleniť financie na mimoriadnu pomoc na podporu hospodárstva v dôsledku agresie Ruska proti Ukrajine vo výške 15,7 milióna eur,“ povedalo ministerstvo pôdohospodárstva.

Rezort dodal, že pripravená je aj schéma minimálnej pomoci pre prvovýrobcov mlieka 10 miliónov eur a koncom apríla spustili aj mimoriadnu pomoc pre potravinárov vo výške 8 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika