Na hlavný obsah

Poliaci dokončili 60 kilometrov trvalého plotu na hranici s Bieloruskom

Pozemná hranica má 186 kilometrov.

Poliaci dokončili 60 kilometrov trvalého plotu na hranici s Bieloruskom
Na ilustračnej snímke poľský pohraničný nápis. Foto: RTVS

Poľsko zatiaľ dokončilo výstavbu trvalého oplotenia na 60 kilometroch svojej hranice s Bieloruskom. V sobotu (7. 5.) o tom informovala pohraničná stráž. Píše o tom agentúra DPA.

Výstavba hraničného plota ide podľa plánu a mal by byť hotový do konca júna, uviedli poľské orgány. Hranica medzi Poľskom a Bieloruskom má 418 kilometrov, z čoho 186 kilometrov tvorí pozemná hranica.

Vlani koncom leta a na jeseň sa v tejto oblasti výrazne zhoršila situácia súvisiaca s tisíckami migrantov, ktorí sa pokúšali nelegálne dostať na územie Európskej únie (EÚ).

Tá obviňuje bieloruského autoritárskeho vodcu Alexandra Lukašenka, že zámerne nabádal migrantov z krízových oblastí, prevažne z Blízkeho východu, aby sa vydali na cestu do Bieloruska s prísľubom, že im tam umožnia prejsť cez hranice na územie EÚ.

Pokusy o prechod narastajú

Nárast počtu nelegálnych prechodov cez bielorusko-poľskú hranicu v posledných týždňoch môže podľa miestnych orgánov súvisieť aj so zlepšujúcim sa počasím. Len za piatok (6. 5.) sa o to podľa pohraničnej stráže pokúsilo 76 osôb.

Vojaci už na konci augusta na niektorých úsekoch hranice postavili dočasné oplotenie z ostnatého drôtu, vysoké približne 2,5 metra, aby tak migrantom sťažili prechod.

Tento dočasný plot od konca januára postupne nahrádzajú 5,5 metra vysokou bariérou s nainštalovanými kamerovými systémami a detektormi pohybu. Na výstavbu bariéry je vyčlenený rozpočet 1,2 miliardy zlotých (263 miliónov eur).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet