Na hlavný obsah

Poliaci si robia zálusk na západ Ukrajiny, vyhlásil Lukašenko po stretnutí s Putinom

Spolu žartovali o ekonomických problémoch Západu.

Poliaci si robia zálusk na západ Ukrajiny, vyhlásil Lukašenko po stretnutí s Putinom
Ruský prezident Vladimir Putin si podáva ruku s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom. Foto: TASR/AP

Komplikovaná situácia v ruskej ekonomike si žiada zvláštne úsilie vlády, ale Rusko zvláda dosahy západných sankcií. Vyhlásil to v pondelok (23. 5.) ruský prezident Vladimir Putin pri stretnutí s bieloruským vodcom Alexandrom Lukašenkom v Soči.

Lukašenko od svojho ruského spojenca zvyčajne požaduje nové pôžičky a lacnejšie dodávky ruských surovín.

Putin: Ruská ekonomika odoláva

„Napriek všetkým ťažkostiam by som rád poznamenal, že ruská ekonomika odoláva dosahu sankcií. A odoláva celkom dôstojne. To dokazujú všetky hlavné makroekonomické ukazovatele,“ povedal Putin podľa TASS.

Rusko čelí rozsiahlym sankciám západných krajín za svoju nevyprovokovanú agresiu proti susednej Ukrajine. Ruský útok, ktorý sa začal na konci februára, stále pokračuje.

„Samozrejme, všetko je zložité. Všetko, čo sa deje, vyžaduje od ekonomického bloku vlády zvláštnu pozornosť, zvláštne úsilie. Ale chcem zdôrazniť, že toto úsilie prináša pozitívny efekt,“ povedal Putin.

Dodal, že to sa odráža aj na obchode medzi Ruskom a Bieloruskom, ktorý vlani dosiahol rekordnú úroveň takmer 38,5 miliardy dolárov.

Lukašenko podľa TASS žartoval o tom, že aj ekonomické problémy Západu zavinil Putin. „To, čo sa tam deje, (západné štáty) zjavne podcenili. Užívali si, čítali si svoje médiá a dostali infláciu a ďalšie problémy. Samozrejme, že to ´Putin zavinil´. Tam všetko ‚zavinil Putin‘,“ povedal Lukašenko. „O tom si s nimi vážne pohovorím,“ zareagoval so smiechom Putin.

Lukašenko: Ukrajina bude ešte prosiť

Lukašenko predpovedal, že Kyjev ešte bude prosiť Minsk a Moskvu, aby nepripustili odtrhnutie západu Ukrajiny, na ktorý si podľa bieloruského vodcu „robia zálusk“ Poliaci.

„Znepokojuje nás, že oni – Poliaci, členovia NATO – sú pripravení ísť a zabrať západnú Ukrajinu, ako to bolo pred rokom 1939. Znepokojuje nás to nielen z hľadiska súčasnej bezpečnosti. Je to ich stratégia, ktorá sa dotýka aj západného Bieloruska. Preto máme uši nastražené,“ vyhlásil Lukašenko.

„Ukrajinci nás ešte budú musieť prosiť, aby sme nedovolili (zobratie) západnej časti a ďalších častí Ukrajiny,“ dodal.

Rusko už v roku 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym a podporilo separatistov, ktorí na časti východnej Ukrajiny vyhlásili samozvané štáty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet