Na hlavný obsah

Policajní riaditelia sa menia zarovno s ministrami, ukázal prieskum

Iba 22 percent nových riaditeľov má skúsenosti s vedením.

Policajní riaditelia sa menia zarovno s ministrami, ukázal prieskum
Na ilustračnej snímke policajné auto. Foto: RTVS

Výmeny policajných šéfov v regióne či sporný paragraf, ktorý umožňuje odvolávať bez udania dôvodu. Na tieto dve oblasti si posvietil výskum Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť.

Výsledky ukázali vysokú fluktuáciu na policajných riaditeľstvách najmä po výmenách ministrov. Analýza sa opiera o dáta z rokov 2002 až 2021 a tiež o výpovede desiatok aktívnych a bývalých príslušníkov policajného zboru. Téme sa venoval v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko redaktor RTVS Tobiáš Petra.

Najväčšie zmeny mali nastať za druhej Dzurindovej vlády počas pôsobenia ministra vnútra Vladimíra Palka, ktorý odvolal až 128 policajných riaditeľov. Najčastejšie však odvolával vlastných nominantov.

Menia sa vo veľkých počtoch

Oproti nemu minister Daniel Lipšic (KDH) vymenil o dve desiatky menej s tým, že polovica z nich boli nominanti Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Počas dvoch vlád Smeru-SD vymenil až 179 ľudí, ktorých navrhli jeho predchodcovia.

„Ukázalo sa, že iba v 22 percentách zastával funkciu krajského alebo okresného riaditeľa či jeho zástupcu ten človek opakovane, čiže tam príde človek, ktorý mohol byť síce vedúci zamestnanec, ale s takouto funkciou nemá skúsenosti,“ uviedla riaditeľka Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť Veronika Prachárová.

Dodáva, že dôvody, pre ktoré boli vedúci pracovníci odvolávaní, známe nie sú. Umožňuje to však paragraf 35 odsek 2, na existenciu ktorého znova upozornil vtedajší policajný viceprezident Jaroslav Spišiak pre aktuality.sk.

„Podľa mňa v policajnom zbore musí existovať aj takýto inštitút, ktorý dokáže veľmi rýchlo a korektne separovať ľudí, ktorí pôsobia v rozpore s celkovými cieľmi policajného zboru, aj keď to nie je možné hodnoverne dokázať,“ povedal Spišiak.

Hamran chce mať voľné ruky

Paragraf neskôr zrušili a podľa niektorých výpovedí anonymných policajtov malo dôjsť k zabetónovaniu tzv. našich ľudí. Rozviazané ruky chce mať preto aj súčasný policajný prezident Štefan Hamran. V deň nástupu do funkcie oznámil, že by mal ako policajný šéf zastrešovať výber svojich podriadených.

„A majú si vyberať príslušní nadriadení na príslušných stupňoch riadenia svojich nižších riadiacich pracovníkov a rádových príslušníkov, ktorí tam budú slúžiť. Na to potrebujeme paragraf 35 odsek 2, aby sme sa dokázali konečne, raz a navždy, zbaviť politických nominantov,“ priblížil Hamran.

Spomínaný paragraf vrátila vlani do hry súčasná vláda, ktorá ho doplnila o ďalší odsek.

„Na základe dôležitého záujmu štátnej služby, zákon nedefinuje, čo to ten dôležitý záujem štátnej služby je. Samozrejme, musí byť v tom personálnom rozkaze o odvolaní nejakým spôsobom pomenovaný a vysvetlený, ale zákon v tomto nie je jasný,“ skonštatovala advokátka Barbora Meššová z Ligy za ľudské práva. Dodala, že aj podľa Ústavného súdu SR musí byť tento pojem jasne vysvetlený.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál