Na hlavný obsah

Polícia preveruje poisťovňu Dôvera za podozrivú transakciu spred 13 rokov

Poisťovňa sa bráni a hovorí o šikane.

Zdravotnou poisťovňou Dôvera sa zaoberá polícia. Vyšetrovatelia preverujú podozrivú transakciu ešte z roku 2009, keď si akcionári vyplatili 400 miliónov eur. S novými zisteniami v tejto kauze prišiel Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Poisťovňa sa bráni a hovorí o šikanovaní.

Začalo sa to v roku 2009, keď zdravotná poisťovňa Apollo kúpila Dôveru. Pri zlúčení ocenili svoj poistný kmeň. Akcionári si potom zložitou finančnou operáciou vytiahli z poisťovne 400 miliónov eur. Zo sumy nemuseli platiť ani dane.

Podiel potom cyperská schránka predala finančnej skupine Penta. Aj na tomto prípade si súčasná vláda postavila svoju predvolebnú kampaň.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ahojte, sme v Primasole, to je na juhu Cypru a chceme vám ukázať, kde skončilo 400 miliónov eur, ktoré vytunelovali Penta v spolupráci alebo s krytím strany Smer zo slovenského zdravotníctva,“ prihovoril sa súčasný minister financií Igor Matovič (OĽANO).

Na to, že môže ísť o nekalú transakciu, upozornil ÚDZS vo výročnej správe. Odvoláva sa na judikatúru, podľa ktorej sa poistný kmeň nepovažuje za majetok.

„Z toho je možné vyvodiť, že o poistnom kmeni sa nemalo účtovať,“ uviedla hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Monika Hudecová.

„Táto transakcia bola úplne legálna. Schválili ju ÚDZS, ministerstvo financií, participovali na nej banky, ktoré, logicky, veľmi regulujú. Stokrát ich odobrili pečiatky audítorov, nezávislé posudky a, mimochodom, aj kontrolami finančnej správy nikdy neboli zneistené,“ oponoval Václav Jirkú, partner investičnej skupiny Penta zodpovedný za zdravotníctvo.

Po trinástich rokoch sa okrem úradu pre dohľad zaoberá transakciou aj polícia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko