Na hlavný obsah

Poľnohospodárov čaká nahlasovanie vývozu komodít do zahraničia

Zákon vojde do platnosti v júni.

Poľnohospodárov čaká nahlasovanie vývozu komodít do zahraničia
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Poľnohospodári a potravinári budú musieť od júna nahlasovať, koľko a aké komodity vyvážajú do zahraničia. Parlament schválil návrh poslanca OĽANO Martina Fecka, ktorý mal pôvodne obmedziť export v prípade vojnového či mimoriadneho stavu.

Opozícia tvrdí, že návrh nič nevyrieši, minister pôdohospodárstva zase hovorí o kompromisnom riešení, s ktorým súhlasia aj poľnohospodári. Téme sa venovala redaktorka RTVS Soňa Otajovičová v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Návrh vyvolal kontroverzie

Kontroverzný návrh z dielne OĽANO sa pred pár týždňami stretol s kritikou tak koaličných partnerov, ako aj zástupcov agrosektora. Ministerstvo pôdohospodárstva malo mať podľa neho možnosť regulovať vývoz niektorých komodít a potravín nad 400 ton.

Poslanec Martin Fecko (OĽANO), ktorý návrh v parlamente predkladal, hovorí, že teraz bude pre pôdohospodárov platiť len oznamovacia povinnosť.

„V prípade, keď tu nebudeme mať ani núdzový, ani krízový stav, ani vojnový stav, tak to bude dvakrát do roka – 31. júla a 31. decembra. Pokiaľ bude výnimočný stav, budú musieť nahlasovať stav komodít každý mesiac,“ povedal poslanec Fecko.

S pôvodným znením zákona nesúhlasila koaličná Sme rodina ani SaS. Podľa nich by totiž obmedzenie exportu porušovalo európsku legislatívu o voľnom pohybe tovarov a služieb. Za finálne znenie liberáli nakoniec zahlasovali, poslankyňa Jarmila Halgašová (SaS) sa odvoláva na Európsku komisiu.

„Tá má rovnako záujem a avizuje zavedenie informačnej povinnosti pre všetky členské štáty na mesačnej báze,“ uviedla poslankyňa.

Napokon súhlasila aj Sme rodina

So zavedením oznamovacej povinnosti súhlasí aj Sme rodina. Predseda pôdohospodárskeho výboru Jaroslav Karahuta (Sme rodina) vysvetľuje, že agrorezort bude sledovať najmä to, či zásoby komodít neklesajú pod kritickú hranicu.

„Kritická hranica bude priemer zásob za posledných päť rokov. Ide o bežné rastlinné komodity – pšenica, kukurica, jačmeň, ovos a podobne,“ povedal Karahuta.

Strana Smer-SD návrhu vyčíta, že nič nevyrieši. Podľa podpredsedu Richarda Takáča budú môcť poľnohospodári zákon obchádzať. Pri exporte nad 400 ton povoľuje totiž 20-percentnú odchýlku.

„Kto chce vyviezť, povie, že vyváža 380 ton, tým pádom zo zákona mu nevychádza povinnosť, aby to nahlásil, ale má tam možnosť odchýlky 20 percent, čiže skutočné vyvezenie tej komodity je cez 400 ton. Je tam veľa možných spôsobov, ako to budú obchádzať nejakí špekulanti,“ priblížil poslanec Richard Takáč (Smer-SD).

Slovenská aliancia moderného obchodu vníma návrh ako prínos pre obchod, spotrebiteľov aj producentov. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora však hovorí o zbytočnej byrokracii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál