Na hlavný obsah

Poplatky za odvoz odpadu zrejme porastú

Môžu za to aj rastúce náklady za jeho prevoz.

Zdražovanie zrejme neobíde ani miestne dane a poplatky. Podľa analytikov sa zvýšia aj poplatky za odvoz odpadu. Môžu za to nielen nové podmienky ukladania odpadu na skládkach, ale aj rastúce náklady za jeho prevoz.

V Nitre ľudia platia ročne za odvoz odpadu 37 eur, pre tento rok samospráva poplatok nezvýšila, a to aj preto, že ľudia vyseparujú o 3 percentá viac smetí, ako predvlani.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Nie je úplne reálne si myslieť, že čím viac vytriedime, tým lacnejšie budú odpady. Stúpajú náklady na energie, náklady na palivo. Nefunguje to tak, že čím viac vytriedime, tým nižší bude poplatok, ale minimálne vieme zabrániť tomu, aby sa tento poplatok zvyšoval,“ vysvetlil Tomáš Holúbek, hovorca Nitry.

Podľa analytičky je to však len dočasné. K rastúcim nákladom na odvoz odpadu sa totiž od budúceho roka pridajú aj vyššie náklady na jeho uloženie na skládke.

„Zavedením povinnosti úpravy zmesového komunálneho odpadu pred uložením na skládku. Toto výrazne zvýši náklady na skládkovanie a teda aj náklady samosprávam. Ak sme doteraz platili 65-75 eur za tonu, tak je možné, že už od roku 2023 to bude 100 až 120 eur,“ upozorňuje Eva Sadovská, analytička WOOD & Company.

Aj keď separovanie odpadu narastá, Slovensko stále neplní ciele, ktoré si stanovilo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny