Na hlavný obsah

Poslanci neodhlasovali vydanie Roberta Fica na väzobné stíhanie

Za hlasovalo 74 poslancov.

Poslanci neodhlasovali vydanie Roberta Fica na väzobné stíhanie
Na snímke sprava poslanec NR SR Robert Fico (Smer-SD) a nezaradený poslanec Peter Pellegrini si podávajú ruky po hlasovaní. Foto: TASR

Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu (4. 5.) nesúhlasili s vydaním Roberta Fica (Smer-SD) na väzobné stíhanie.

Za hlasovalo 74 poslancov zo 150 prítomných. Proti bolo 49, zdržalo sa 19 a nehlasovalo 8 poslancov. Na jeho vydanie bolo potrebných 76 hlasov.

Za vzatie Fica do väzby boli všetci poslanci SaS, ako aj väčšina poslancov OĽANO s výnimkou Romany Tabák, ktorá nehlasovala, a Kataríny Hatrákovej, ktorá sa zdržala.

Pri hlasovaní sa zdržali aj poslanci hnutia Sme rodina. Poslanci zo strany Za ľudí boli za. Proti vydaniu Fica do väzby hlasovali členovia klubu Smer-SD, ako aj nezaradení poslanci pôsobiaci v neparlamentnom Hlase-SD. Nezaradení poslanci z ĽSNS nehlasovali.

Prípadné väzobné stíhanie poslanca NR SR by bolo možné až po súhlase parlamentu a rozhodnutí súdu.

Poslanci diskutovali niekoľko dní

Generálna prokuratúra SR podala Národnej rade (NR) SR žiadosť o vyslovenie súhlasu so vzatím Roberta Fica do väzby už v piatok (22. 4.). Konečné slovo o jeho prípadnej väzbe by mal však súd.

O žiadosti prokuratúry diskutoval parlament niekoľko dní, debaty sa začali ešte minulý týždeň. Smer-SD nevidí dôvod na väzobné stíhanie svojho lídra. Opozícia naďalej hovorí o zneužívaní trestného práva v politickom boji.

Predstavitelia koalície opakovali, že rozhodnúť má súd, a nie plénum NR SR, hovorili o vydaní Fica do rúk spravodlivosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko