Na hlavný obsah

Postaviť novú budovu bez solárnych panelov alebo fotovoltiky už zrejme nebude možné

Navrhuje to Európska komisia.

Postaviť novú budovu bez solárnych panelov alebo fotovoltiky už zrejme nebude možné
Na snímke solárne panely na streche budovy v Londýne. Foto: RTVS

Postaviť novú budovu bez solárnych panelov alebo fotovoltiky už o niekoľko rokov zrejme nebude možné. Navrhuje to Európska komisia.

Prechod od fosílnych zdrojov energie k obnoviteľným je jedným z kľúčových bodov pri zbavení sa závislosti od ruských nerastných surovín. Preto je aj prioritou Európskej únie.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovali redaktori RTVS Lukáš Füle a Marián Kukelka.

Vojna môže urýchliť transformáciu

Vojna na Ukrajine môže urýchliť transformáciu zdrojov energie na tie obnoviteľné. Časť z energetického programu RepowerEU určia aj na solárne panely a fotovoltiku.

„Aby všetky nové verejné budovy a komerčné budovy nad 250 metrov štvorcových už boli s touto solárnou energiou na strechách – s fotovoltikou alebo so solárnym kolektorom.“ Vysvetľuje návrh Európskej komisie Michal Pakši analytik združenia Budovy pre budúcnosť.

Takéto opatrenie by sa teda malo týkať budov, ktoré postavia od roku 2026 a ich rozloha bude väčšia ako 250 metrov štvorcových.

Komisia tiež plánuje, aby tieto kritéria spĺňali už postavené budovy s rovnakými parametrami, a to do roku 2027. Nebude to však povinné, pokiaľ by to malo byť neefektívne.

„Zabezpečiť, aby si starostovia a vlastníci komerčných budov do tohto roku nainštalovali na strechu fotovoltický panel alebo solárny kolektor nebude úplne jednoduché,“ tvrdí Pakši.

Program ešte musia schváliť

Nových bytových domov by sa táto povinnosť mala týkať od roku 2029. Z návrhu komisie zatiaľ nevyplýva, či by mala platiť aj pre už postavené obytné domy.

Podľa Kristíny Korčekovej, ktorá sa na úrade vlády venuje obnove budov v rámci plánu obnovy, je však takýto krok v budúcnosti logický.

„Často keď si pozrieme aj obytné budovy, napríklad paneláky, tak majú na strechách čiernu plochu, ktorá nielenže neodráža svetlo, ale ešte ho akumuluje. To ešte zhoršuje energetickú efektívnosť danej budovy,“ vysvetľuje.

Podľa nej v prípade dobudovania potrebnej infraštruktúry ide o investíciu, ktorá sa vráti. „Investujete nejaké tisíce do fotovoltiky, ale to sa vám bude vracať. Nielen to spotrebujete a ušetríte na svojich účtoch, ale môžete posielať energiu aj do siete,“ hovorí.

Program ešte musia schváliť Rada EÚ a Európsky parlament.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál