Na hlavný obsah

Potravinárske zväzy nesúhlasia s možným zákazom vývozu potravín

Vyše 60 percent potravín má Slovensko zo zahraničia.

Štát nám zmarí reputáciu, zaťaží nás byrokraciou a ohrozí potravinovú bezpečnosť Slovenska. Aj takéto vyjadrenia zaznievajú z potravinárskych zväzov, ktoré nesúhlasia s pripravovanou novelou zákona o potravinách.

Štát bude môcť podľa nej obmedziť vývoz poľnohospodárskych produktov do zahraničia.

Raz do mesiaca hlásiť aktuálne zásoby obilnín či olejnín, a v prípade vývozu nad 400 ton o tom aj riadne informovať. Tieto povinnosti majú pribudnúť poľnohospodárskym firmám. V prípade mimoriadneho stavu by im mohol štát plánovaný predaj zastaviť.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„My chceme zabrániť situácii, že by sme boli prekvapení, že nám viacero poľno- nákupov simultánne vyvezie veľké množstvá pšenice za hranicu,“ povedal minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽANO).

Pripravovaný návrh postavil do pozoru ďalšie potravinárske zväzy. Hoci má Slovensku zabezpečiť dostatok potravín, podľa nich môže nastať opak.

„Na našich pultoch sa nachádza viac ako 60 percent zahraničného tovaru. Čo ak by sa takýmto spôsobom rozhodli ostatné štáty? Tak si myslím, že by sme mali okamžite prázdne regále,“ uviedol predseda predstavenstva Slovenského zväzu olejninárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko