Na hlavný obsah

Povinné očkovanie zdravotníkov nie je protiústavné, rozhodol nemecký súd

Antivaxeri so sťažnosťou neuspeli.

Povinné očkovanie zdravotníkov nie je protiústavné, rozhodol nemecký súd
Na ilustračnej snímke očkovanie proti koronavírusu. Foto: TASR/AP

Povinné očkovanie zdravotníkov a opatrovateľov proti ochoreniu COVID-19 v Nemecku platí a nie je v rozpore so zákonmi. Skonštatoval to vo štvrtok ( 19. 5.) ústavný súd, ktorý tak odmietol sťažnosť žiadajúcu zrušenie očkovacej povinnosti.

Súd konštatoval, že nad ostatnými právami prevažuje záujem chrániť zraniteľné osoby pred nákazou.

Zverejnený konečný verdikt uzatvára snahu odporcov zákona nenútiť zdravotníkov k vakcinácii. Ústavný súd už vo februári v zrýchlenom konaní predbežne rozhodol, že zákon o povinnom očkovaní až do konečného verdiktu platí.

Zákon, ktorý nemecký parlament prijal vlani v decembri, vyžaduje, aby od 15. marca mali zdravotníci, opatrovatelia a záchranári očkovanie, inak nebudú môcť profesiu vykonávať. Dočasnú výnimku majú tí, ktorí chorobu prekonali. Očkovať sa nemusia aj tí, ktorým to ich zdravotný stav neumožňuje.

Nemecká vláda kancelára Olafa Scholza chcela pôvodne zaviesť všeobecnú očkovaciu povinnosť proti covidu, v Spolkovom sneme však nedokázala nájsť dostatok hlasov, aby to presadila. Proti bola aj časť vládnych poslancov, predovšetkým liberálni slobodní demokrati.

V 83-miliónovom Nemecku sa doteraz nechalo plne zaočkovať 75,8 % ľudí, posilňujúcu dávku má 59,6 percenta. U starších ako 60 rokov je základná zaočkovanosť 90,9 %, posilňujúcu dávku má 80 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet