Na hlavný obsah

Práce na rieke Slaná sa začnú počas víkendu

Potrvajú 15 dní.

Práce na rieke Slaná sa začnú počas víkendu
Na snímke znečistená rieka Slaná. Foto: RTVS

V bani v Nižnej Slanej sa začnú v sobotu (28. 5.) práce na revitalizáciu znečistenej rieky Slaná. Mali by výrazne prispieť k zníženiu vytekania silne mineralizovaných vôd ovplyvňujúcich následne kvalitu vody v rieke. Zmluvu podpísali v piatok 27. mája. Informovalo o tom Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

Práce by mali ukončiť do 15 dní od podpísania zmluvy. „Ak táto akcia uspeje je predpoklad, že výtok silne mineralizovaných vôd z hlbších častí bane by sa mal znížiť až o cca 80 %,“ priblížil rezort.

Zvolený postup podľa MH SR vychádza z obhliadky priestorov priamo v bani a zo získaných archívnych údajov o starej opustenej bani, ktorej posledný prevádzkovateľ Siderit s.r.o. Nižná Slaná je momentálne v konkurze.

Rudné bane pristúpili k verejnému obstarávaniu na základe rozhodnutia vlády a poverenia MH SR. „Rudné bane nie sú pôvodcom znečistenia na rieke Slaná a ani za to nenesú  žiadnu zodpovednosť. Od vzniku problému sa však snažia prispieť k vyriešeniu situácie,“ pripomenulo ministerstvo.

V tejto súvislosti sa bane rozhodli podať trestné oznámenie, aby sa vyšetrilo, či v súvislosti so situáciou v bani v Nižnej Slanej došlo k zanedbaniu povinností. „Zároveň pripomíname, že kompetentné orgány na Slovensku doposiaľ nevyhlásili v súvislosti so stavom rieky Slaná mimoriadnu situáciu,“ uzavrel rezort hospodárstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny