Na hlavný obsah

Pravidlá k príspevkom štátu na krúžky pre školákov sú nejasné

Sťažujú sa aj riaditelia škôl.

Ako budú fungovať voľnočasové poukazy, ktoré schválil parlament v zrýchlenom režime, nevedia riaditelia škôl ani rezort školstva. Ďalšou komplikáciou je aplikácia, cez ktorú by mali rodičia po novom deti na krúžky prihlasovať. Fungovať by mala od nového roka, IT odborníci si však myslia, že sa to dovtedy nestihne.

Teraz môžu školáci využiť na športový alebo umelecký krúžok vzdelávací poukaz v hodnote 30 eur na rok. Podmienkou je, aby bola škola alebo centrum, kde poukaz využijú, zapísané v sieti škôl.

Od januára by sa malo takzvané krúžkovné zvýšiť na 60 eur na mesiac a krúžok môže viesť každý, kto sa dostane na zoznam poskytovateľov ministerstva školstva.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Rodičia by mali deti prihlasovať na krúžok cez aplikáciu, kam bude zároveň štát posielať peniaze. Kontrolovať realizáciu krúžkov aj čerpanie peňazí má 500 nových zamestnancov finančnej správy.

Aplikáciu má na starosti finančná správa. Na vytvorenie systému si plánuje najať externú firmu. Spustenie tzv. krúžkovného od začiatku roka je preto podľa odborníka ohrozené.

Riaditelia škôl hovoria, že zákon je nejasný a chýbajú im informácie, ako to bude v praxi fungovať. O nič múdrejšie nie je ani ministerstvo školstva. Z balíčka pomoci rodinám by na voľnočasové poukazy malo ísť 400 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko