Na hlavný obsah

Predstaviteľ kolaborujúci s Ruskom chce požiadať Putina o anexiu Chersonu

Rusi tvrdia, že ovládajú celú Chersonskú oblasť.

Predstaviteľ kolaborujúci s Ruskom chce požiadať Putina o anexiu Chersonu
Ľudia kričia smerom k vojakom ruskej armády počas zhromaždenia proti ruskej okupácii na Námestí slobody v Chersone na Ukrajine. Foto: ČTK/AP/Olexandr Chornyi

Predstaviteľ ukrajinskej Chersonskej oblasti dosadený Ruskom povedal, že administratíva tohto regiónu požiada ruského prezidenta Vladimira Putina o anektovanie oblasti a začlenenie do Ruska.

Kyrylo Stremousov v stredu (11. 5.) novinárom povedal, že neexistujú žiadne plány na vytvorenie samozvanej Chersonskej ľudovej republiky, podobnej tým v Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Povedal však, že existujú plány požiadať Putina, aby ju anektoval.

Cherson je Rusko, tvrdí

„Mesto Cherson je Rusko,“ povedal Stremousov podľa ruskej štátnej tlačovej agentúry RIA Novosti. „Na území Chersonskej oblasti nebude žiadna Chersonská ľudová republika, nebudú žiadne referendá,“ dodal Stremousov. Ruskému prezidentovi odošlú požiadavku, aby zahrnul región medzi správne regióny Ruskej federácie.

Rusi tvrdia, že ovládajú celú Chersonskú oblasť. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj naopak tvrdí, že Ukrajinci opäť získajú späť všetky územia. Okrem iného aj mestá okupované Ruskom vrátane Chersonu.

Ukrajinskí predstavitelia špekulovali, že Rusko plánuje usporiadať v regióne referendum na vyhlásenie nezávislosti. Referendum by bolo podobné tým, ktoré sa konali v Doneckej a Luhanskej oblasti v roku 2014.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet