Na hlavný obsah

Premiér Austrálie priznal porážku v parlamentných voľbách

Zvíťazili opoziční labouristi.

Premiér Austrálie priznal porážku v parlamentných voľbách
Ilustračná snímka - volička vhadzuje svoj hlas v parlamentných voľbách v Austrálii. Foto: ČTK/AP

Austrálsky premiér Scott Morrison v sobotu (21. 5.) priznal porážku v parlamentných voľbách, v ktorých zvíťazila Austrálska strana práce (ALP).

Tá vytvorí novú vládu a jej líder Anthony Albanese sa stane premiérom. Informovala o tom agentúra AFP a austrálska televízia ABC.

„Hovoril som dnes s lídrom opozície a nastupujúcim premiérom Anthonym Albanesem a zagratuloval som mu k jeho volebnému víťazstvu,“ povedal Morrison. Premiér takisto povedal, že odstúpi z postu lídra Liberálnej strany (LP), píše ABC.

Morrison bol premiérom od roku 2018. Konzervatívna koalícia LP však vládla tri trojročné volebné obdobia po sebe, dohromady však takmer 9 rokov.

Obyvatelia krajiny v sobotu rozhodovali o obsadení všetkých 151 kresiel v dolnej komore parlamentu (Snemovni reprezentantov) a 40 zo 76 kresiel v hornej komore (Senáte).

ALP na základe predbežných výsledkov po sčítaní viac ako 55 % hlasov získala 72 kresiel v dolnej komore, uvádza ABC. Na to, aby mala nadpolovičnú väčšinu, potrebuje 76 kresiel. Morrisonova Liberálna strana získala 53 kresiel.

Prvé volebné miestnosti sa v Austrálii otvorili o 8.00 h miestneho času (00.00 h SELČ) na desať hodín. Občania však mohli svoj hlas odovzdať už od 9. mája v príslušných strediskách. Volebná účasť je v Austrálii, ktorá má 26 miliónov obyvateľov, povinná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet