Na hlavný obsah

Premiér: Buďme hrdí na naše členstvo v Európskej únii

Napriek svojim chybám je EÚ prosperujúca a mierová, hovorí.

Európska únia (EÚ) je náš životný priestor, naša rozšírená vlasť. Na sociálnej sieti to v nedeľu (1. 5.) uviedol predseda vlády Eduard Heger (OĽANO). Stalo sa tak pri príležitosti 18. výročia vstupu Slovenskej republiky do EÚ.      

„Buďme hrdí na naše členstvo v EÚ. Rastieme a dospievame v ňom ako spoločnosť a naše slovo má v nej čoraz väčšiu váhu. Naďalej odovzdávajme naše skúsenosti so vstupom do Únie aj ďalším európskym národom, ktoré nemali to šťastie, čo my v pamätnom roku 2004,“ vyzval Heger.

Povzbudil k tomu, aby Slovensko pomohlo ďalším európskym národom posilniť ich demokratický právny systém. A tiež, aby ich nasmerovalo na správne hodnoty a konanie vrátane ochrany národnostných menšín. Ale aj ukázalo, ako bojovať proti korupcii a vyvarovať sa chýb, ktoré v tejto oblasti urobili bývalé vlády na Slovensku.

Členstvo v Únii podľa premiéra prináša všetky možnosti modernizovať krajinu míľovými krokmi. „Drvivá väčšina našich verejných domácich investícií pochádza z eurofondov. Rovnako aj ochrana ľudských a politických práv je na úrovni vyspelého civilizovaného sveta. Môžeme voľne cestovať po Európe, pracovať, podnikať i študovať v členských štátoch Únie a rovnako vytvárať medzinárodné vedecké tímy,“ skonštatoval.

Výdobytky členstva v EÚ sú podľa Hegera v ostrom kontraste s tým, čo sa deje na Ukrajine. Jej európsku perspektívu sa podľa neho pokúša zničiť ruská armáda pod vedením prezidenta Vladimira Putina.

Doplnil, že EÚ je napriek svojim chybám „prosperujúca, demokratická, slobodná a mierová“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko