Na hlavný obsah

Premiér: EÚ má ponúknuť každému štátu v Európe perspektívu byť jej súčasťou

Únia potrebuje nastaviť kurz na dekády dopredu, tvrdí.

Premiér: EÚ má ponúknuť každému štátu v Európe perspektívu byť jej súčasťou
Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (vľavo) a minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok (vpravo) počas záverečného hodnotiaceho podujatia ku Konferencii o budúcnosti Európy v Bratislave. Foto: TASR/AP

Nezávislosť od zdrojov energie z Ruska je nevyhnutná. Každá krajina sa môže pozrieť späť a spytovať si svedomie, do akej miery sa slová a skutky zhodovali s tým, čo investovali do odpojenia sa od ruských energií. Povedal to premiér Eduard Heger (OĽaNO) počas záverečného hodnotiaceho podujatia ku Konferencii o budúcnosti Európy.

Premiér pri príležitosti podujatia v pondelok (30. 5.) vyhlásil, že Európska únia (EÚ) teraz potrebuje svoj kurz nastaviť na dekády dopredu. Otvoril aj otázku, či sa EÚ má rovnať Európe.

„Osobne si myslím, že by to malo byť našou ambíciou. EÚ má ponúknuť každému štátu v Európe perspektívu byť jej súčasťou. A zápasíme s tým aj teraz,“ povedal.

Dodal, že súčasťou EÚ by mali byť krajiny ako Ukrajina, západný Balkán, ale aj Gruzínsko či Moldavsko. EÚ by sa mala čo najviac snažiť pomáhať týmto krajinám.

Heger zdôraznil, že v tomto bude pomáhať aj Slovensko, ktoré má veľa skúseností so svojím vstupom do EÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko