Na hlavný obsah

Prezidentka je na návšteve Ukrajiny, vystúpila v parlamente

Navštívila aj mestá Boroďanka a Irpiň.

Prezidentka je na návšteve Ukrajiny, vystúpila v parlamente
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas návštevy Ukrajiny. Foto: prezidentská kancelária


Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok (31. 5.) ráno pricestovala na Ukrajinu. Počas krátkej návštevy sa v Kyjeve stretla s prezidentom Volodymyrom Zelenským a vystúpila s príhovorom pred poslancami ukrajinského parlamentu.

„To, že obrázky vojny na Ukrajine už neotvárajú správy neznamená, že utrpenie Ukrajincov je menšie. V Boroďanke a Irpini som na vlastné oči videla stopy skazy, ktorú ruskí vojaci na Ukrajinu priniesli. Stovky kilometrov na východ a na juh aj dnes čelia rovnakej skaze tisíce ďalších ukrajinských civilistov – ženy, muži, deti,“ napísala hlava štátu v statuse na sociálnej sieti.

„Verím, že keď pominie táto nočná mora, Ukrajina znovu rozkvitne. Tak, ako už dnes rozkvitli kvety medzi ruinami domov v Boroďanke alebo Irpini,“ dodala.

Informoval o tom Jozef Matej, riaditeľ odboru komunikácie prezidentskej kancelárie.

Predpoludním navštívila aj mestá Boroďanka a Irpiň neďaleko Kyjeva, v ktorých ruské jednotky útočili na civilné ciele, školy, kultúrne centrá a obytné domy. A ktoré značne zničili raketovými útokmi a ostreľovaním.

Prihovorila sa poslancom

Prezidentka sa prihovorila ukrajinským poslancom v parlamente. „Dnes doobeda som navštívila Irpiň a Boroďanku a videla som skazu, ktorú spôsobila ruská armáda. V hlave mi išla jediná otázka. Akým právom vám niekto takto ublížil? Akým právom? Neexistuje na to rozumná odpoveď,“ povedala.

„Bránite svoju krajinu, svoje životy, svoju budúcnosť a svoje právo samostatne o nej rozhodovať. Bránite právo a pravidlá, ktoré zaručili nášmu kontinentu desaťročia mieru. Tie pravidlá, ktoré dnes Ruská federácia flagrantne pošliapava. Tým bránite aj nás a my vám za to ďakujeme. Vaša vojna je spravodlivá a obranná. V tejto vojne stojí na vašej strane celý demokratický svet. Nielen rétorikou, ktorú ste počúvali už pridlho. Teraz je čas činov,“ vyhlásila hlava štátu.

Vo svojom prejave sa dotkla aj otázky vstupu Ukrajiny do Európskej únie. „Pre nás aj pre vás je odpoveď úplne jasná. Ukrajina patrí do Európskej únie a bude jej súčasťou. Slovensko a ja osobne urobíme všetko preto, aby sa tak stalo čo najskôr a budem o tom aj naďalej hovoriť s ďalšími lídrami,“ uzavrela.


Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko