Na hlavný obsah

Prezidentka pristála v Ženeve s dvojhodinovým meškaním, na letisku horelo

Pre hustý dym nebolo možné pristáť.

Prezidentka pristála v Ženeve s dvojhodinovým meškaním, na letisku horelo
lovenská prezidentka Zuzana Čaputová sa rozpráva so slovenskými študentmi vo Švajčiarskom federálnom technologickom inštitúte (ETH) v Zürichu. Foto: TASR/AP

Prezidentka SR Zuzana Čaputová pristála v piatok (20. 5.) v Ženeve s takmer dvojhodinovým meškaním. Dôvodom bol požiar budovy na tamojšom letisku. Pre hustý dym nebolo možné pristáť.

Prezidentka je v týchto dňoch na návšteve Švajčiarska. V piatok (20. 5.) podvečer sa spolu s delegáciou letecky presúvala z Zürichu do Ženevy, kde má navštíviť Európsku organizáciu pre jadrový výskum (CERN).

Pre požiar na letisku musel vládny špeciál krúžiť takmer dve hodiny nad Ženevským jazerom. Lietadlo nakoniec pristálo bez komplikácií.

V Zürichu sa stretla s krajanmi

Prezidentka sa v Zürichu stretla s desiatkami krajanov. Ocenila ich aktivity i udržiavanie slovenských tradícii. Aristidovi Zelenayovi, Josephovi Sopkovi a Daliborovi Kálnemu odovzdala ďakovné listy za ich prácu.

Krajanka Mária Wimmer-Kovačičová na stretnutí s prezidentkou uviedla, že sa Slovenská katolícka misia v Zürichu obáva svojho zrušenia či zredukovania.

Komunita Slovákov vo Švajčiarsku sa podľa Wimmer-Kovačičovej neustále rozrastá. Je potrebná finančná pomoc aj dobrovoľníci. Financiami prispieva Slovenská katolícka misia a robia sa aj rôzne zbierky, dodala.

„Katolícka misia je jediná inštitúcia, kde sa môžeme stretávať. Je to súčasť nášho života,“ poznamenala. Slovákom odkázala, že Slovensko nosia ich krajania vo Švajčiarsku vo svojich srdciach a snažia sa šíriť dobré meno SR aj ďalej v zahraničí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko