Na hlavný obsah

Prezidentka sa stretla s prvou dámou USA. Bidenová ocenila slovenskú solidaritu

Slovensko označila za krásnu krajinu.

Na snímke vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová a vľavo prvá dáma USA Jill Bidenová počas stretnutia v Prezidentskom paláci 9. mája 2022.
Na snímke vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová a vľavo prvá dáma USA Jill Bidenová počas stretnutia v Prezidentskom paláci 9. mája 2022.Foto: TASR
Foto: TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová spolu s americkou prvou dámou Jill Bidenovou ocenili porozumenie medzi Slovenskom a Spojenými štátmi americkými.

Americkú prvú dámu prijala slovenská hlava štátu Zuzana Čaputová v pondelok (9. 5.) predpoludním.

Slovensko označila za krásnu krajinu

„Počas mojej návštevy krásnej krajiny som sa osobne presvedčila, že Slovensko zdieľa rovnaké hodnoty ako Spojené štáty americké.“ Napísala do knihy hostí Prezidentského paláca manželka amerického prezidenta ako spomienku na jej návštevu SR.

„Som veľmi potešená vzájomným porozumením a spoluprácou a aj z tohto miesta chcem poďakovať za podporu Spojeným štátom americkým,“ uviedla pri stretnutí pred novinármi Čaputová.

Prvá dáma USA sa tiež zdôverila so skúsenosťou, ktorú nadobudla počas návštevy východného Slovenska i ukrajinského Užhorodu. Tam sa stretla s manželkou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Olenou.

Slovensku vyjadrila uznanie za nasadenie

„Uvedomila som si na základe toho, čo som videla, aká dôležitá je podpora ľudí utekajúcich pred vojnovou agresiou, traumatizovaných hroznými udalosťami,“ uviedla Bidenová.

Americká prvá dáma zavítala v sobotu (7. 5.) na Slovensko, aby mu vyjadrila uznanie za nasadenie a solidaritu pri riešení migračnej vlny vyvolanej vojnou na Ukrajine.

V nedeľu (8. 5.) sa Bidenová na východnom Slovensku priamo zaujímala o situáciu na hraniciach a v centrách pomoci, stretla sa s odídencami i zástupcami organizácií, ktorí sa o utečencov starajú a pomáhajú pri ich integrácii.

Na východnej hranici ju sprevádzali predseda vlády SR Eduard Heger i minister vnútra Roman Mikulec (obaja OĽANO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko