Na hlavný obsah

Prezidentka vyjadrila sklamanie nad postojom Maďarska k ropnému embargu

Spochybňuje to aj princíp Vyšehradskej skupiny, povedala.

Prezidentka vyjadrila sklamanie nad postojom Maďarska k ropnému embargu
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a prezident Poľska Andrzej Duda. Foto: TASR

Prezidentka Zuzana Čaputová povedala, že je sklamaná z postoja Maďarska k ropnému embargu a k ruskej agresii na Ukrajine. Uviedla to po stredajšom (11. 5.) stretnutí s poľským prezidentom Andrzejom Dudom.

„Slovensko drží jednotnú pozíciu s Európskou úniou i celým demokratickým svetom, a to aj v otázke ropného embarga. Postoj Maďarska je však odlišný a pre nás je sklamaním,“ povedala prezidentka.

Slovensko nepožaduje úplné zastavenie embarga, ale len prechodné obdobie potrebné na technické zmeny a dobudovanie infraštruktúry pre iné ropné zdroje.

Prístup vlády maďarského premiéra Viktora Orbána v spomínanej záležitosti podľa Čaputovej spochybňuje aj základný princíp fungovania stredoeurópskeho zoskupenia Vyšehradská štvorka (V4), ktorým je jednota. Do V4 okrem Maďarska patrí aj Poľsko, Slovensko a Česko.

Rusko politicky prehralo, zhodli sa hlavy štátov

Duda povedal, že jeho krajina by už tento rok mohla byť nezávislá od dodávok ruskej ropy a zemného plynu. „Rusko využíva svoje energetické suroviny ako zbraň,“ uviedol. Energetická nezávislosť od Ruska je podľa neho predpokladom na to, aby bolo možné uvaľovať na Moskvu ďalšie sankcie.

Pripomenul, že už čoskoro sa dokončí aj plynovod, ktorý prepojí Poľsko a Slovensko. „Plyn cezeň dokáže prúdiť z Poľska na Slovensko, ale aj opačne,“ povedal.

Čaputová i Duda sa zhodli, že Rusko v konflikte s Ukrajinou politicky prehralo a slovenská prezidenta Čaputová uviedla, že dúfa v ukrajinské víťazstvo. „V Poľsku všetci vedia, že treba pomáhať Ukrajincom. Nesmieme veriť ruskej propagande. Poliaci majú hrozné skúsenosti s Rusmi, „povedal Duda, ktorý v tejto súvislosti spomenul povraždenie Poliakov v roku 1940 sovietskou tajnou políciou v Katyni.

S Dudom diskutoval aj Heger

Duda hovoril aj s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO). „S Poľskom máme rovnaké postoje, pokiaľ ide podporu Ukrajiny po všetkých stránkach, vrátane jej členstva v Európskej únii,“ povedal Heger s tým, že s poľským prezidentom Andrzejom Dudom hovorili aj o ďalších možnostiach pomoci Ukrajine.

Obaja predstavitelia spomenuli aj zastavenie dodávok plynu do Poľska a Bulharska. To podľa Hegera ešte podčiarkuje potrebu hľadania alternatívnych plánov na dovoz ropy a plynu. „Odpojenie je nevyhnutné, aby sme boli slobodní a aby sme neboli vydierateľní,“ uviedol.

Heger zdôraznil, že pre Slovensko je mimoriadne dôležité čo najrýchlejšie spustenie prevádzky plynového interkonektoru Veľké Kapušany – Strachonica, ktorý umožní prístup aj k dodávkam skvapalneného zemného plynu LNG z Poľska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko