Na hlavný obsah

Prezidentka zmení postup pri rozhodovaní o tom, komu udelí štátne vyznamenania

Palác si nedávno vyslúžil kritiku.

Prezidentka Zuzana Čaputová zmení postup pri rozhodovaní o tom, komu udelí štátne vyznamenania. Súvisí to s nedávnym prípadom, keď ocenila troch príslušníkov z radov protikomunistického odboja, ale spätých s ľudáckym režimom Slovenského štátu. Palác si za to vyslúžil kritiku.

Prezidentka Slovenskej republiky udelila štátne vyznamenania Antonovi Tunegovi, Albertovi Púčikovi a Eduardovi Tesárovi rad Ľudovíta Štúra I. triedy za ich zásluhy za rozvoj demokracie a slobody.

Po vyznamenaní tejto trojice poukázali niektorí historici na ich ľudácku minulosť. Do tohto obdobia patrilo aj sledovanie účastníkov Slovenského národného povstania. To všetko bolo súčasťou podkladov, ktoré mala kancelária prezidentky k dispozícii vopred.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ústav pamäti národa už vo februári 2021 zaslal stanovisko kancelárii prezidenta Slovenskej republiky, v ktorom uvádzame, že Púčik aj Tunega sa tak pred rokom 1945, aj po roku 1945 podieľali na spravodajskej činnosti a Tesár len po roku 1945,“ uviedol Michal Miklovič z Ústavu pamäti národa.

Ďalší dokument – zápisnicu o nomináciách na štátne vyznamenania, údajne dostal od odbornej komisie prezidentský palác v novembri minulého roka. Kontroverzní príslušníci Bielej légie sa v nej podľa denníka Pravda nenachádzali. Napriek tomu vyznamenanie dostali.

V budúcnosti by sa to stať nemalo

„Nemožno vylúčiť, že pri týchto troch osobnostiach išlo nielen o odborné posúdenie, ale možno, že tak trochu aj politický lobing jednej skupiny politikov,“ povedal politológ z Ekonomickej univerzity v Bratislave Radoslav Štefančík.

V budúcnosti by sa to už stať nemalo. „Upraví sa najmä hodnotiaci proces v prípade navrhovaných osobností a informačné toky v rámci kancelárie. A kancelária bude v budúcnosti oslovovať viaceré vedecké inštitúcie s cieľom zabezpečiť, čo najväčšie množstvo jednak historických, ale aj akýchkoľvek kľúčových informácií,“ vysvetlil hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko