Na hlavný obsah

Pri ostreľovaní chemického závodu na východe Ukrajiny zomrelo najmenej 10 ľudí

Ďalších 15 ľudí utrpelo zranenia.

Pri ostreľovaní chemického závodu na východe Ukrajiny zomrelo najmenej 10 ľudí
Príslušníci domobrany Doneckej ľudovej republiky. Foto: TASR/AP

Najmenej desať ľudí zomrelo a ďalší 15 utrpeli zranenia, keď ruská armáda v utorok (3. 5.) ostreľovala chemický závod v meste Avdijivka na východe Ukrajiny. Uviedol to guvernér Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko.

„Rusi presne vedia, kam majú cieliť, zamestnanci práve skončili pracovnú zmenu a čakali na autobus na zastávke, aby sa dostali domov,“ napísal na sociálnej sieti. „Je to ďalší cynický zločin Rusov v našej krajine,“ dodal Kyrylenko. Dodal, že počet obetí môže ešte porásť.

Závod sa viackrát stal centrom útokov

Avdijivka je priemyselné mesto ležiace severne od proruskými separatistami kontrolovaného mesta Doneck. Momentálne sa nachádza na frontovej línii.

Tamojšia koksovňa je jednou z najväčších v Európe, pričom v posledných rokoch sa v rámci bojov proruských separatistov s ukrajinskými vojakmi už viackrát stala terčom útokov, pripomína AFP.

Rusko v ostatných týždňoch zintenzívnilo útoky na územia ovládané Kyjevom v Donbase na východe Ukrajiny. Moskva sa na Donbas, ktorý už od roku 2014 čiastočne ovládajú proruskí separatisti, zamerala po tom, ako stiahla svojich vojakov z ukrajinského hlavného mesta Kyjev a jeho okolia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet