Na hlavný obsah

Pri písaní sa inšpiroval konšpiračnými teóriami. Autor trilógie o Jasonovi Bournovi sa narodil pred 95 rokmi

Robert Ludlum pochopil, aký je dobrý román.

Pri písaní sa inšpiroval konšpiračnými teóriami. Autor trilógie o Jasonovi Bournovi sa narodil pred 95 rokmi
Na snímke americký spisovateľ Robert Ludlum. Foto: wikipedia.org

Americký spisovateľ Robert Ludlum napísal 27 trilerov. Známy je najmä ako tvorca Jasona Bourna z pôvodnej série The Bourne trilogy. Ludlum sa narodil pred 95 rokmi – 25. mája 1927.

Počet kópií jeho kníh v tlači sa odhaduje na 300 až 500 miliónov. Vyšli v 33 jazykoch a 40 krajinách. Ludlum tiež publikoval knihy pod pseudonymami Jonathan Ryder a Michael Shepherd.

Pochopil, čo ľudia od dobrého románu očakávajú

Robert Ludlum sa narodil v New Yorku. Jeho starí rodičia z matkinej strany boli Angličania. Študoval na Rectory School, potom Cheshire Academy a Wesleyan University v Middletown, Connecticut.

Predtým ako sa stal spisovateľom, pôsobil v službách amerického námorníctva. Neskôr pracoval v zábavnom priemysle ako herec, producent a taktiež ako „hlas“ v mnohých televíznych reklamách.

Koncom šesťdesiatych rokov sa preorientoval na literatúru. Jeho divadelné skúsenosti mu pomohli pochopiť, čo ľudia od dobrého románu očakávajú.

Mnohé z Ludlumových románov spracovali do filmov a minisérií. Napríklad Ostermanov víkend, Holcroftova zmluva, Strážci apokalypsy, Bournova totožnosť, Bournov mýtus a Bournovo ultimátum.

Filmy v hlavnej úlohe s Mattom Damonom boli komerčne a kriticky úspešné (Bournovo ultimátum získalo tri ceny Akadémie v roku 2008). Dejové línie sa však výrazne odchyľujú od zdrojového materiálu.

Počas sedemdesiatych rokov žil Ludlum v Leonii v štáte New Jersey, kde každý deň trávil hodiny písaním vo svojom dome.

Zomrel krátko po záhadnom požiari

Ludlum zomrel na infarkt 12. marca 2001 vo svojom dome v Naples na Floride. Zotavoval sa tam z ťažkých popálenín spôsobených záhadným požiarom, ku ktorému došlo 10. februára toho roku.

Zápletky v jeho dielach bývajú komplikované, napätie vystupňované až do záverečného prekvapujúceho rozuzlenia. Jeho hrdinami sú obyčajní Američania, ktorých proti ich vôli vtiahli do vysokej hry rozviedok, tajných organizácií a zločineckých skupín.

Jediné, na čo sa môžu spoľahnúť, je ich vlastná odvaha, statočnosť a zmysel pre pravdu a spravodlivosť. Ludlum sa často pri písaní inšpiroval konšpiračnými teóriami, historickými aj súčasnými.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet