Na hlavný obsah

Pri potopení lode pri Portoriku zomrelo najmenej 11 ľudí

Zachrániť sa podarilo 31 ľudí.

Pri potopení lode pri Portoriku zomrelo najmenej 11 ľudí
Vrtuľník americkej pobrežnej stráže. Foto: TASR/AP

Najmenej 11 ľudí zahynulo pri pobreží neobývaného ostrova Desecheo, ktorý sa nachádza medzi Portorikom a Dominikánskou republikou, keď sa tam prevrátil čln s migrantmi. Vo štvrtok (12. 5.) to oznámila americká pobrežná stráž, na ktorú sa odvoláva agentúra AFP.

Pobrežná stráž Spojených štátov na sociálnej sieti uviedla, že do štvrtka 18.00 h miestneho času (00.00 SELČ) bolo „zachránených 31 preživších, z toho 11 žien a 20 mužov“. Okrem toho objavili 11 osôb, ktoré zomreli.

Hovorca amerického Úradu colnej a hraničnej ochrany (CBP) pre AFP uviedol, že čln sa prevrátil 18 kilometrov severne od ostrova Desecheo. Ten je územím USA.

Pobrežná stráž USA už predtým informovala, že zbadala na mori prevrátený čln, na ktorom sa zrejme plavili nelegálni migranti, pričom mnoho ľudí bolo bez záchranných viest.

Nelegálne a nebezpečné cesty

Koľko ľudí bolo na palube člnu, keď sa prevrhol, nebolo jasné. Uviedla to agentúra AP s odvolaním sa na hovorcu pobrežnej stráže Ricarda Castrodada. Ten povedal, že prebieha intenzívna operácia s cieľom zachrániť čo najviac ľudí. Do nemocnice previezli najmenej osem Haiťanov, avšak národnosť ďalších migrantov zverejnená nebola.

Išlo o ďalší z mnohých prípadov, keď obyvatelia Haiti a Dominikánskej republiky v snahe utiecť pred chudobou a násilím vo svojej vlasti podnikajú život ohrozujúce cesty cez more.

„Tieto plavby sú nebezpečné,“ varoval Castrodad. Dodal, že člny sú preplnené a nemajú k dispozícii žiadne vybavenie na záchranu životov.

V januári pátrala napríklad pobrežná stráž po najmenej 38 nezvestných osobách pri pobreží amerického štátu Florida po tom, čo sa počas búrky prevrátil čln, ktorý vyplával z Bahám. Nájsť sa napokon podarilo len jediného preživšieho.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet