Na hlavný obsah

Pri výstupe na horu na Aljaške zahynul rakúsky horolezec

Šlo o profesionálneho horského vodcu.

Na najvyššej hore Severnej Ameriky zahynul rakúsky lezec Matthias Rimml, ktorý o sebe nedával vedieť už týždeň. Podľa amerických úradov je telo na svahoch hory Denali a zatiaľ ho nevyzdvihli.

Podľa stanice CNN sa čaká na stráž národného parku s vybavením pre zásahy vo vysokohorských oblastiach.

Tridsaťpäťročný Rakúšan bol na výstupe sám a bol prvým lezcom tohtoročnej sezóny, ktorý sa zaregistroval k výstupu na horu vysokú 6 190 metrov a pôvodne nazývanú Mount McKinley.

„Rimml zrejme spadol pri prudkom traverze medzi priesmykom Denali a náhornou plošinou na výstupovej trase West Buttress,“ uviedla správa parku vo vyhlásení.

Rakúšan bol profesionálny horský sprievodca v Rakúskych Alpách a výstup na Denali zo základného tábora začal 27. apríla. Podľa parku bol aklimatizovaný a chcel horu zdolať alpským štýlom, teda rýchlo a s minimom vybavenia.

Dúfal, že sa mu výstup podarí za päť dní, aj keď so sebou niesol zásoby na desať dní. Naposledy sa telefonicky ohlásil 30. apríla. Podľa správy parku bol unavený, ale nebol v nebezpečenstve.

Pravidelne sa ohlasoval svojmu priateľovi, ktorý po niekoľkodňovom odmlčaní upozornil 3. mája správu parku. Na mieste, kde sa Rimml pohyboval, panovali aj cez deň teploty pod bodom mrazu. Podľa štatistík na trase West Buttress zahynulo 13 horolezcov, väčšina z nich pri zostupe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet