Na hlavný obsah

Priateľku zadržaného bieloruského novinára poslal súd na šesť rokov do väzenia

Bieloruské úrady ženu zadržali vlani v máji spolu so žurnalistom.

Priateľku zadržaného bieloruského novinára poslal súd na šesť rokov do väzenia
Žena drží poster počas demonštrácie za prepustenie bieloruského opozičného aktivistu Ramana Prataseviča. Foto: TASR/AP

Bieloruský súd v piatok (6. 5.) poslal na šesť rokov do väzenia Sofiju Sapegaovú, ruskú priateľku bieloruského opozičného novinára Ramana Prataseviča.

Informovali o tom ruské tlačové agentúry TASS a Interfax. Bieloruské bezpečnostné zložky zatkli Sapegaovú spolu s Pratasevičom vlani 23. mája na letisku v Minsku, keď úrady prinútili s pomocou stíhačky k núdzovému pristátiu lietadlo spoločnosti Ryanair, ktorým sa pár vracal z Grécka do Litvy.

Obžaloba podľa skorších informácií obvinila Sapegaovú z organizácie akcií hrubo porušujúcich verejný poriadok, vyvolávanie sociálnej nenávisti, vyhrážok na adresu úradných činiteľov, ohováranie, bránenia novinárom v práci a nezákonného zberu osobných údajov.

Zadržanie odsúdili viaceré krajiny

Letecký incident a zadržanie dvojice následne odsúdili viaceré krajiny vrátane Spojených štátov a Európskej únie, ktoré potom rozšírili sankcie proti bieloruskému režimu.

Pratasevič stál na čele populárneho spravodajského kanála Nexta, podrobne informujúceho o predvlaňajších rozsiahlych protestoch proti režimu autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka.

EÚ následne zakázala vstup bieloruským aerolíniám do vzdušného priestoru Únie. Minsk tvrdil, že lietadlo prinútil k pristátiu kvôli anonymnému hláseniu o bombe v lietadle.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet