Na hlavný obsah

Prieskum: 70 % Slovákov cíti vplyv klimatickej zmeny na svojom zdraví

Boja sa aj horúčav či extrémnych búrok.

aktivisti klimatických iniciatív držia transparent s nápisom Klimatická kríza nepočká.
Na ilustračnej snímke aktivisti klimatických iniciatív držia transparent s nápisom Klimatická kríza nepočká.Foto: TASR
Foto: TASR

Ľudia na Slovensku považujú klimatickú zmenu za vážny problém, ktorý vplýva aj na naše zdravie. Pre vrtochy počasia a teplotné extrémy končia na urgentných príjmoch každý rok desiatky ľudí.

To, že si uvedomujú riziká spojené so zmenou klímy zase predstavuje pre mnohých psychickú záťaž. Potvrdil to aj najnovší prieskum „Ako sa máte, Slovensko?“

Horúčavy, prívalové dažde, tornáda. Klimatická zmena dáva v posledných rokoch o sebe vedieť aj na našom území. Až 80 % ľudí na Slovensku považuje klimatickú zmenu za problém. Ukázal to prieskum z apríla a mája tohto roka. Názor prevláda u mladých ľudí vo veku od 18 do 29 rokov. No nie len u nich.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Téma vzťahu medzi klimatickou zmenou a zdravím rezonuje, či už v prepojení na výskyt kardiovaskulárnych ochorení, niektorých nových infekčných ochorení, podvýživu, dostupnosť bezpečnej pitnej vody a podobne,“ uviedla Zuzana Katreniaková zo Slovenskéj asociácie verejného zdravia.

Takmer 70 % Slovákov v prieskume uviedlo, že už dnes pociťuje vplyvy klimatickej krízy na svojom celkovom zdraví. Okrem horúčav sa ľudia obávajú extrémnych búrok a tornád, sucha a teplotných výkyvov, znečistenia vody, pôdy a ovzdušia.

Obavy zo zmeny klímy zasa vyvolávajú psychickú nepohodu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko