Na hlavný obsah

Princ Charles prvýkrát predstavil program britskej vlády

Kabinet predstavil celkovo 38 návrhov zákonov.

Princ Charles prvýkrát predstavil program britskej vlády
Na snímke britský princ Charles na otvorení nového zasadacieho obdobia britského parlamentu v Snemovni lordov v Londýne 10. mája 2022. Foto: TASR/AP

Britský princ Charles v utorok (10. 5.) po prvý raz začal nové zasadacie obdobie parlamentu prednesom legislatívneho programu vlády. Prioritou kabinetu premiéra Borisa Johnsona bude posilnenie ekonomiky či pomoc s rastúcimi životnými nákladmi. Ale aj čo najväčšie využitie slobôd plynúcich z odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie. Informovala o tom agentúra Reuters.

V tradičnom prejave kráľovnej, ktorý pre zdravotnú indispozíciu 96-ročnej panovníčky Alžbety II. prvýkrát po 59 rokoch neprečítala ona, ale jej syn Charles, premiér Johnson oznámil poslancom oboch komôr britského parlamentu, že jeho kabinet splní sľuby, ktoré priniesli konzervatívcom víťazstvo vo voľbách z roku 2019.

Konkrétne kroky

„Prioritou vlády Jej Veličenstva je rast a posilnenie ekonomiky a pomoc pri znižovaní životných nákladov rodín. Vláda Jej Veličenstva vyrovná príležitosti vo všetkých častiach krajiny a podporí viac ľudí v tom, aby si našli zamestnanie,“ písalo sa vo vládnom texte prečítanom následníkom trónu.

Hospodársky rast plánuje vláda podporiť „zodpovedným prístupom k verejným financiám, znižovaním dlhu a zároveň reformou a znižovaním daní“.

Vláda predstavila celkovo 38 návrhov zákonov, vrátane opatrení na oživenie britských hlavných ulíc, boj proti praniu špinavých peňazí či zatraktívnenie Londýna pre globálnych investorov po odchode krajiny z Európskej únie.

Johnson a jeho vláda sa snažia upriamiť pozornosť na to, čo nazývajú „skutočnými problémami“ ľudí, a odvrátiť ju od škandálov s porušovaním covidových opatrení v premiérovom rezidencii, pripomína Reuters.

Tlak na vládu

V čase klesajúcich preferencií Konzervatívnej strany je vláda tiež pod tlakom, aby riešila rastúcu krízu životných nákladov. Program vlády však neponúkol žiadne konkrétne opatrenia, ktoré by ľuďom poskytli pomoc s platením rastúcich účtov. Britská centrálna banka minulý týždeň uviedla, že krajine hrozí recesia a inflácia vyššia ako desať percent.

Johnsonovi konzervatívci v miestnych voľbách z minulého týždňa utrpeli citeľnú porážku. Úbytok voličov predovšetkým v južnom Anglicku pripočítavajú analytici najmä škandálom a stúpajúcim životným nákladom.

Niektorých členov jeho strany to prinútilo vyzvať Johnsona, aby konzervatívcov nasmeroval späť k tradičnejšiemu programu, ako je znižovanie daní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet