Na hlavný obsah

Pripojenie sa k NATO by malo odstrašujúci účinok v severnej Európe, znie zo Švédska

Znížilo by to riziko konfliktu, tvrdí správa.

Pripojenie sa k NATO by malo odstrašujúci účinok v severnej Európe, znie zo Švédska
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (uprostred), šéfka švédskej diplomacie Ann Lindeová (vpravo). Foto: TASR/AP

Členstvo Švédska v NATO by posilnilo bezpečnosť susedných krajín a znížilo riziko konfliktu v severnej Európe. Vyplýva to z piatkovej (13. 5.) bezpečnostnej správy švédskeho parlamentu.

Tá okrem iného analyzuje prínosy a riziká vstupu krajiny do Severoatlantickej aliancie. Švédsko prehodnocuje svoju neutralitu v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu.

Vojenská neangažovanosť nám slúžila dobre, ale teraz sme v inej situácii, uviedla švédska ministerka zahraničia Ann Lindeová.

„Náš názor je, že by sme v reakcii na prípadnú žiadosť o vstup do NATO neutrpeli konvenčný vojenský útok,“ dodala. Pripojenie sa k Aliancii by malo „odstrašujúci účinok v severnej Európe,“ uvádza sa v závere správy.

Švédska vládna sociálnodemokratická strana bude v nedeľu (15. 5.) rozhodovať, či podporí podanie žiadosti Švédska o vstup do NATO.

Predstavitelia Fínska vo štvrtok (12. 5.) oznámili, že podporujú vstup svojej krajiny do Aliancie. Lindeová potom uviedla, že Švédsko pri rozhodovaní o svojom vstupe do NATO zohľadní postoj svojho suseda.

V oboch severských krajinách zosilnela po februárovej ruskej invázii na Ukrajinu podpora vstupu do NATO pri politickej reprezentácii aj u verejnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet