Na hlavný obsah

Príspevky na výmenu starého kotla sa zastavili, Sulík stopol dotácie

Chce zmeniť spôsob prideľovania.

Príspevky na výmenu starého kotla sa zastavili, Sulík stopol dotácie
Na snímke podpredseda vlády a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS). Foto: TASR

Finančné príspevky pre domácnosti na výmenu starého kotla sa mali rozdeľovať tento týždeň. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) však dotácie stopol. Chce zmeniť spôsob prideľovania.

Zástupcovia sektora zelenej energie tvrdia, že sa zúži výber zdrojov. Minister naopak ubezpečuje, že možností aj peňazí bude dosť.

Doteraz si domácnosti mohli vybrať, či si nainštalujú napríklad solárne panely, kotly na biomasu alebo tepelné čerpadlá.

„Na základe najnovšieho pokynu z ministerstva hospodárstva sa všetky tieto prostriedky majú dať len na tepelné čerpadlá. Ide rádovo o 16 miliónov eur,“ vysvetlil riaditeľ Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu a OZE Ján Karaba.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Rezort hospodárstva dotácie rozdelil do balíkov, aby sa čo najväčšie množstvo žiadateľov dostalo k dotácii. Výška príspevku pre jednu domácnosť bude rádovo v tisícoch eur.

„Odhadujem, že šesť, sedem, osem tisíc domom budeme vedieť prispieť na tepelné čerpadlo. V ďalšej várke o dva či tri mesiace pôjde zase iba fotovoltika alebo iba kotle na biomasu,“ uviedol podpredseda vlády a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS).

Zástupcovia sektora upozorňujú, že na trhu je nedostatok komponentov. Minister problém nevidí, nespresnil však kedy vyhlási novú výzvu.

Ďalšie kolá dotácií v celkovom objeme stoviek miliónov eur bude štát rozdávať z plánu obnovy a nových eurofondov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko