Na hlavný obsah

Príspevok za ubytovanie odídenca budú môcť ľudia získať aj počas leta

Výška príspevku je sedem eur za jednu noc.

Príspevok za ubytovanie odídenca budú môcť ľudia získať aj počas leta
Utečenci utekajúci pred vojenským konfliktom na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Získať príspevok za ubytovanie utečencov z Ukrajiny sa bude dať aj počas letného obdobia. Uviedol to vo štvrtok (26. 5.) minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Dodal, že pripravujú nové nariadenie vlády, ktorým sa má predĺžiť obdobie čerpania príspevku. Nariadenie má upravovať nielen príspevok za ubytovanie, ale aj stravovanie.

„Nové nariadenie vlády, reflektujúce lex Ukrajina 3, bude hovoriť o príspevku nielen za ubytovanie, ale aj za stravovanie,“ povedal minister počas rokovania vlády. Doplnil, že nové nariadenie sa má prvýkrát uplatňovať za jún.

Minister nekonkretizoval, na aké dlhé obdobie tu bude možnosť žiadať o príspevok. Tvrdí, že sa musia dohodnúť naprieč rezortmi. Predpokladá, že to bude platiť na celé letné obdobie.

Základnou podmienkou na získanie príspevku za ubytovanie je uzavretie zmluvy o poskytnutí ubytovania medzi majiteľom nehnuteľnosti a odídencom. Prenajímateľ po uzatvorení zmluvy s odídencom predloží kontrakt obci.

Výška príspevku je sedem eur za jednu noc ubytovania utečenca, teda osoby s udeleným štatútom dočasného útočiska, za osoby mladšie ako 15 rokov je polovičný.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko