Na hlavný obsah

Problémy s vodou môžu mať do roku 2050 tri štvrtiny svetovej populácie

Vyplýva to zo správy OSN.

Problémy s vodou môžu mať do roku 2050 tri štvrtiny svetovej populácie
Ilustračná snímka.

Svet sa nachádza na križovatke v boji so suchom. Podľa odhadu Konvencie OSN pre boj proti šíreniu svetových púští (UNCCD) hrozí, že až tri štvrtiny svetovej populácie budú v najbližších desaťročiach žiť v oblastiach, ktoré budú mať problémy so zásobovaním vodou.

Hlavné riešenie konvencia vidí v obnove a zvýšení kvality krajiny, uviedla agentúra EFE.

Podľa správy UNCCD sa počet a dĺžka suchých období od roku 2000 zvýšil o bezmála 30 percent. V tomto roku približne 2,3 miliardy ľudí čelí obavám z toho, ako si zabezpečiť zdroje vody. A 160 miliónov detí čelí vážnemu a dlhodobému suchu.

V rokoch 2000 až 2019 zažilo sucho na 1,4 miliardy ľudí. Práve preto bolo sucho po povodniach druhou najčastejšou prírodnou katastrofou.

„Sme na križovatke. Potrebujeme sa obrátiť k riešeniu skôr ako pokračovať s ničivými činmi v domnení, že okrajové zmeny môžu zastaviť systémový prepad,“ uviedol generálny tajomník konvencie Ibrahim Thiaw. Sucho podľa neho patrí k najväčším hrozbám pre udržateľný rozvoj.

Ďalšie stovky miliónov

Podľa odhadov UNCCD sa situácia v nasledujúcich desaťročiach výrazne zhorší. Bez účinných riešení hrozí, že do roku 2030 až 700 miliónov ľudí bude musieť pre sucho opustiť svoje domovy.

Do roku 2050 hrozí, že vyše tri štvrtiny svetovej populácie budú žiť v oblastiach so závažnými problémami so zásobovaním vodou.

„Musíme lepšie tvoriť či obnoviť krajinu cez napodobňovanie prírody všade tam, kde je to možné, a tvorbou funkčných ekologických systémov,“ uviedol Thiaw.

Priority UNCCD vidí v udržateľnejšom poľnohospodárstve, účinnejšom monitorovaní a regulácii vodných zdrojov, zlepšení kvality pôdy a v znížení chovu hospodárskych zvierat.

V uplynulom storočí sucho najviac postihovalo Afriku. Na tento kontinent pripadalo vyše 300 výskytov sucha, čo bola takmer polovica všetkých období vážneho nedostatku vody na svete za posledných 100 rokov.

V rovnakom období v súvislosti s vážnym nedostatkom vody zomrelo vyše 10 miliónov ľudí. Problémy s dodávkami vody sa však týkajú aj ďalších kontinentov. Podľa UNCDD približne 17 % obyvateľov Európskej únie čelí suchu, ktoré ročne spôsobuje v EÚ a Británii škody vo výške 9 miliárd eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet