Na hlavný obsah

Protiinflačný balíček a zdanenie príjmov z ropy prerokuje parlament v zrýchlenom režime

Schválili to poslanci.

Protiinflačný balíček a zdanenie príjmov z ropy prerokuje parlament v zrýchlenom režime
Ilustračná snímka - plénum Národnej rady SR. Foto: TASR

Pomoc v boji proti inflácii a zdanenie mimoriadnych príjmov z ropy prerokuje plénum Národnej rady (NR) SR v takzvanom zrýchlenom režime. Poslanci to schválili na štvrtkovom (19. 5.) hlasovaní.

Balíček pomoci ľuďom s infláciou a zdanenie mimoriadnych príjmov z ropy schválila v stredu (18. 5.) vláda.

Prídavky na deti

Súčasťou balíčka je aj systémové zvýšenie prídavkov na deti. Tie by sa od júla tohto roka mali zvýšiť zo súčasných 25, 88 eur na 30 eur a od začiatku budúceho roka na 50 eur.

Stúpne aj daňový bonus

Stúpnuť má aj daňový bonus na nezaopatrené deti. Úprava sumy daňového bonusu bude závisieť od dosiahnutého veku dieťaťa.

Daňový bonus na vyživované dieťa, ktoré nedovŕšilo 15 rokov veku, sa má zvýšiť zo súčasných 43, 60 eur na 70 eur a od januára 2023 na sumu 100 eur.

Daňový bonus na vyživované dieťa po dovŕšení 15 rokov veku (15 až 25 – ak sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom) sa zvýši zo súčasných 23, 27 eur na 40 eur, pričom od januára 2023 vzrastie na sumu 50 eur.

V rámci balíčka dostanú deti od 5 do 18 rokov každý mesiac na voľnočasové aktivity sumu 50 eur. Príspevok by sa mal vyplácať od januára 2023.

Zdanenie príjmov z ropy

Ministerstvo financií navrhlo spomínanú daň v súvislosti s vyššou zľavou, za ktorú sa ruská ropa predáva oproti severomorskej rope Brent. Táto zľava podľa dostupných informácií narástla po ruskej invázii na Ukrajinu a v súvislosti s úvahami na zavedenie embarga na dovoz ropy z Ruska do EÚ.

Sadzba novej dane bude podľa predlohy 30 %. Počítať sa bude z rozdielu medzi cenou ropy Brent a ruskou ropou, zníženého o päť dolárov. Osobitnú daň plánuje Slovensko uplatňovať najneskôr do konca roku 2024.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko