Na hlavný obsah

Prvá dáma USA Jill Bidenová v Košiciach ocenila prácu dobrovoľníkov s utečencami

V nedeľu ešte pôjde do Vyšného Nemeckého.

Prvá dáma USA Jill Bidenová v Košiciach ocenila prácu dobrovoľníkov s utečencami
Na snímke prvá dáma USA Jill Bidenová máva po prílete Slovensko. Foto: TASR

Podporu a uznanie vyjadrila v nedeľu (8. 5.) prvá dáma USA Jill Bidenová dobrovoľníkom a predstaviteľom krízového centra pre utečencov v Košiciach. Stretla sa s nimi v ranných hodinách v rámci návštevy Slovenska.

Okrem dobrovoľníkov viedla konverzáciu aj s niekoľkými utečencami, ktorí sa v centre nachádzali. Zaujímalo ju, odkiaľ prišli, čo sa stalo s ich domovom, prípadne, čo prežívajú po príchode na Slovensko.

„Pre mňa osobne je to zážitok. Pre Košice je ale dôležité, že sa opäť dostali na mapu sveta, že sa o našom meste bude hovoriť, že sme kultúrne, solidárne a multinárodné mesto a že sme ochotní pomáhať,“ skonštatoval primátor Košíc Jaroslav Polaček. Verí, že svojou prítomnosťou vliala prvá dáma energiu a nádej všetkým, ktorí sa snažia utečencom z Ukrajiny pomáhať, či už ide o neziskové organizácie, samosprávu alebo dobrovoľníkov z radov študentov.  

V centre strávila približne hodinu, následne sa presunula do Základnej školy na Tomášikovej ulici, kde nedávno vznikli dve triedy pre ukrajinských žiakov.

Je to česť, hovorí koordinátor centra

„Je to pre nás veľká česť, že prišla, svedčí to o tom, že to tu dobre organizujeme a ľuďom pomáhame tak, ako potrebujú,“ uviedol koordinátor centra Roman Dohovič. Dodal, že aktuálne sa v priestoroch pri autobusovej stanici strieda približne 60 dobrovoľníkov a prevádzka je zabezpečená 24 hodín denne. Odhadom na tomto tranzitnom mieste vybavia približne 300 až 400 ľudí za deň.

„Títo ľudia väčšinou len prechádzajú cez Košice. Vieme im poskytnúť núdzové ubytovanie v kontajneroch, ponúkneme im jedlo, možnosť dopravy, prvú lekársku pomoc, právne konzultácie, nejaký základ, ktorý potrebujú,“ ozrejmil Dohovič.

V súvislosti s prítomnosťou prvej dámy platia na území Košického kraja prísne bezpečnostné opatrenia, Úrad na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií rezortu vnútra ich prijal viacero.

Bidenová svoj nedeľňajší program ukončí návštevou hraničného priechodu Vyšné Nemecké. Tam má v pláne stretnúť sa s neziskovými organizáciami a predstaviteľmi inštitúcií asistujúcich ľuďom prichádzajúcim na hranice. Mala by sa stretnúť aj s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko