Na hlavný obsah

Prvá dáma USA ocenila rumunskú pomoc ukrajinským utečencom

V sobotu dorazí na Slovensko.

Prvá dáma USA ocenila rumunskú pomoc ukrajinským utečencom
Na snímke prvá dáma USA Jill Bidenová počas návštevy amerického veľvyslanectva v Rumunsku. Foto: TASR/AP

Americká prvá dáma Jill Bidenová v sobotu (7. 5.) v Rumunsku ocenila tamojšiu vládu a humanitárne organizácie za pomoc Ukrajincom utekajúcim pred ruskou inváziou. Prejavenú solidaritu označila za „úžasnú“, ale tiež len za začiatok, napísala agentúra AP.

Bidenová sa vyjadrila po briefingu na americkom veľvyslanectve v Bukurešti. Dozvedela sa na ňom, že Rumunskom prešlo od začiatku ruskej invázie 900 000 Ukrajincov, z ktorých väčšina pokračovala do ďalších krajín. Boli medzi nimi hlavne ženy a deti.

„Je to úžasné, tá solidarita, akú spoločne prejavujete. Domnievam sa, že je to, žiaľ, len začiatok. Rumuni sú úžasní, keď tých ľudí prijímajú vo svojich domovoch, ponúkajú im jedlo, oblečenie a prístrešie,“ povedala Bidenová.

Rumunský zástupca úradu OSN pre utečencov Pablo Zapata uviedol, že denne hranicu prekračuje 7 000 Ukrajincov. Bidenová sa zaujímala o zabezpečenie zdravotných služieb pre ľudí s mentálnym hendikepom a tiež o letné školy, v ktorých by mohli ukrajinské deti dohnať zameškané učivo.

Bidenová je druhým dňom na návšteve Rumunska, po ktorej zavíta na Slovensko. Cieľom cesty je ukázať silné vzťahy USA ku krajinám východoeurópskeho krídla NATO a prejaviť solidaritu USA s ukrajinskými utečencami. S tými na Slovensku sa má stretnúť v nedeľu (8. 5.).

Po stretnutí na veľvyslanectve obedovala americká prvá dáma s manželkou rumunského prezidenta Carmen Iohannisovou, ktorá sa, rovnako ako Bidenová, venuje učiteľskej práci aj za manželovho prezidentského mandátu.

V sobotu by mala Bidenová doraziť do Bratislavy a pripraviť sa na nedeľné stretnutie s utečencami pri hranici s Ukrajinou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet