Na hlavný obsah

Prvý americký miliardár strávil 40 rokov na dôchodku John D. Rockefeller bol abstinent a nefajčiar

Označujú ho za najbohatšiu osobu v histórii.

Prvý americký miliardár strávil 40 rokov na dôchodku John D. Rockefeller bol abstinent a nefajčiar
Na snímke John Davison Rockefeller. Foto: wikimedia commons

John Davison Rockefeller bol americký priemyselník. Rockefeller vykonal revolúciu ropného priemyslu a definoval štruktúru modernej filantropie. Zomrel pred 85 rokmi.

Narodil sa 8. júla 1839. V roku 1870 založil firmu Standard Oil Company a riadil ju do svojho odchodu do penzie, do ktorej odišiel v roku 1897.

Prvý americký miliardár

Standard Oil začala v Ohiu ako združenie založené spoločne Johnom D. Rockefellerom, jeho bratom Williamom Rockefellerom, Henry Flaglerom, chemikom Samuelom Andrewsom a tichým spoločníkom Stephenom V. Harknessom.

Rockefeller si stále držal akcie vo svojom vlastníctve a ako benzín nadobúdal na dôležitosti, jeho imanie vzrastalo a stal sa tak najbohatším človekom na svete a prvým americkým miliardárom.

Často ho označujú za najbohatšiu osobu v celej histórii. Spoločnosť Standard Oil Company odsúdil Federálny súd za monopolistické praktiky, v roku 1911 zanikla.

Posledných 40 rokov bol na dôchodku

Rockefeller strávil posledných 40 rokov svojho života na dôchodku. Ako oddaný baptista použil svoj majetok hlavne na vytvorenie moderného systému filantropie.

Umožnil založenie Chicagskej univerzity v roku 1892 a v čase svojej smrti – na infarkt v roku 1937, krátko pred svojimi 98. narodeninami – jej daroval približne 35 miliónov dolárov.

V spolupráci so svojím synom Johnom D. Rockefellerom, ml., založil významné filantropické inštitúcie vrátane Rockefellerovho inštitútu pre lekársky výskum (premenovaný na Rockefellerovu univerzitu) v New Yorku (1901), General Education Board (1902) a Rockefellerova nadácia (1913).

Rockefeller trval na úplnej abstinencii a nefajčiarstve. Oženil sa s Laurou Celestia („Cettie“) Spelmanovou v roku 1864. Mali 4 dcéry a jedného syna – John D. Rockefeller, ml. Toho poveril správou a dohľadom nad nadáciami.

John Davison Rockefeller zomrel 23. mája 1937.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet