Na hlavný obsah

Putin by mohol oficiálne vyhlásiť vojnu Ukrajine symbolicky 9. mája, píše CNN

Tým pádom by mohol mobilizovať záložníkov.

Putin by mohol oficiálne vyhlásiť vojnu Ukrajine symbolicky 9. mája, píše CNN
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin by mohol oficiálne vyhlásiť Ukrajine vojnu, a to už 9. mája. Vtedy sa v Rusku oslavuje víťazstvo nad nacistickým Nemeckom. Podľa stanice CNN si to myslia niektorí americkí a ďalší západní predstavitelia. Tento krok by Putinovi umožnil nariadiť plnú mobilizáciu ruských záložníkov.

Putin sa podľa západných predstaviteľov pravdepodobne bude snažiť využiť symbolický význam, ktorý v Rusku predstavuje sviatok 9. mája, keď si krajina pripomína porážku nacistického Nemecka v roku 1945. Organizuje aj impozantnú vojenskú prehliadku na Červenom námestí v Moskve.

Dobrý dôvod či žiadne prekvapenie

V tento deň by mohol Putin buď oznámiť vojenské úspechy na Ukrajine, alebo poukázať na veľké vyostrenie konfliktu. Hovorca amerického ministerstva zahraničia Ned Price v pondelok (2. 5.) povedal, že existuje „dobrý dôvod sa domnievať, že Rusi urobia všetko pre to, aby 9. máj využili na propagandistické účely“.

Jedným zo scenárov podľa CNN je, že šéf Kremľa oficiálne vyhlási vojnu. K tejto možnosti sa minulý týždeň priklonil britský minister zahraničných vecí Ben Wallace v rozhovore s britskou rozhlasovou stanicou LBC. Inváziu na Ukrajinu zatiaľ ruské vedenie označuje za „špeciálnu vojenskú operáciu“ a tvrdí, že jej cieľom je „denacifikovať“ susednú krajinu.

„Neprekvapilo by ma to, ale nemám o tom informácie, že by (Putin) v tento májový deň vyhlásil: ‚Teraz sme vo vojne so svetovými nacistami a je potrebná hromadná mobilizácia ruského ľudu‘,“ povedal Wallace. „Myslím, že sa pokúsi posunúť od svojej ‚špeciálnej operácie‘,“ doplnil britský minister.

Má aj ďalšie možnosti

Podľa ruských zákonov by vyhlásenie vojny Putinovi umožnilo mobilizáciu záložníkov a odvody brancov, pripomenula CNN. Rusko pravdepodobne bojuje s nedostatkom ľudskej sily, zatiaľ čo sa snaží získať kontrolu nad časťami ukrajinského východu a juhu.

Ďalšou možnosťou podľa CNN je, že Putin 9. mája urobí kroky pre pripojenie separatistických regiónov na východe Ukrajiny. Alebo vyhlási plné ovládnutie Mariupolu na juhovýchode krajiny.

Americký veľvyslanec pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Michael Carpenter v pondelok upozornil, že podľa „vysoko dôveryhodných“ spravodajských informácií sa Rusko chystá „niekedy v polovici mája“ pripojiť separatistické republiky.

Podľa Carpentera existujú tiež náznaky, že sa Moskva chystá vyhlásiť „ľudovú republiku“ v ovládnutom meste Cherson na juhu Ukrajiny a neskôr pripojiť aj ju.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet