Na hlavný obsah

Putin povedal Macronovi a Scholzovi, že je pripravený opäť rokovať s Kyjevom o mieri

Mierové rokovania podľa Putina zamrzli kvôli Ukrajine.

Putin povedal Macronovi a Scholzovi, že je pripravený opäť rokovať s Kyjevom o mieri
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu (28. 5.) povedal, že Moskva je pripravená pokračovať v mierových rozhovoroch s Kyjevom. Uviedol to v telefonickom rozhovore so svojím francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom a s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom.

Podľa agentúry TASS to uviedla kremeľská tlačová služba. Mierové rokovania podľa Putina zamrzli kvôli Ukrajine.

Rusko chce Ukrajine umožniť vývoz obilia

Ruský prezident tiež povedal, že Rusko je ochotné diskutovať o spôsoboch, ako umožniť Ukrajine vyvážať obilie z čiernomorských prístavov, dodal Kremeľ.

Obe krajiny predstavujú takmer tretinu celosvetových dodávok pšenice. Rusko je tiež kľúčovým globálnym vývozcom hnojív a Ukrajina je významným vývozcom kukurice a slnečnicového oleja.

„Rusko je pripravené pomôcť nájsť možnosti pre neobmedzený vývoz obilia, vrátane vývozu ukrajinského obilia z čiernomorských prístavov,“ uviedol Putin podľa Kremľa.

Macrona a Scholza ruský prezident tiež informoval, že Rusko je pripravené zvýšiť svoj vývoz hnojív a poľnohospodárskych produktov, ak by zrušili sankcie. Túto požiadavku ruský prezident v posledných dňoch už vzniesol v rozhovoroch s talianskymi a rakúskymi predstaviteľmi.

Ukrajina a západné krajiny obvinili Rusko z vyvolania potravinovej krízy spôsobenej jeho inváziou na Ukrajinu, ktorá prudko zvýšila ceny obilia, kuchynských olejov, palív a hnojív. Rusko zo situácie viní západné sankcie proti nemu a zamínovanie ukrajinských prístavov zo strany Kyjeva.

V ukrajinských prístavoch podľa Kyjeva čaká 22 miliónov ton obilia na vývoz do zahraničia. Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Rusi ukrajinské obilie kradnú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet