Na hlavný obsah

Pyrotechnici pri výstavbe R2 pri Košiciach objavili vyše 200 kusov munície z druhej svetovej vojny

Šlo o veľké náboje i granáty.

Pyrotechnici pri výstavbe R2 pri Košiciach objavili vyše 200 kusov munície z druhej svetovej vojny
Munícia z druhej svetovej vojny nájdená pri Košiciach. Foto: Národná diaľničná spoločnosť

Výstavba rýchlostnej cesty R2 pri Košiciach, úseku Šaca – Košické Oľšany, odhalila niekoľko nálezov munície z čias druhej svetovej vojny a bitky o Dargov. Pri pyrotechnickom prieskume v stredu (27. 4.) a vo štvrtok (28. 4.) našli vyše 200 kusov munície.

Pyrotechnici z miesta odniesli 198 špeciálnych signálnych nábojov kalibru 26,6 mm, delostrelecký hlavový zapaľovač a dva trhavé granáty. Informovala o tom hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Eva Žgravčáková.

Priamo na stavenisku odborníci zlikvidovali aj jeden ručný časový granát vzor RG 39. Okrem toho sa na mieste nachádzal aj mínometný granát. Experti takýto počet nájdenej munície hodnotia ako veľký nález, podotkla hovorkyňa.

„Nálezy boli odkryté relatívne blízko od seba na malom území, čo môže naznačovať priame boje z čias druhej svetovej vojny. Pyrotechnici našli aj črepiny, teda zvyšky vybuchnutej munície,“ skonštatovala Žgravčáková.

NDS predpokladá, že pyrotechnický prieskum bude pokračovať ešte zhruba mesiac. Podotýka, že je potrebný, keďže v oblastiach, kadiaľ má viesť budúca cesta, sa počas druhej svetovej vojny tvrdo bojovalo. Ide najmä o bitku o Dargov a následné oslobodzovanie Košíc.

Prieskum je súčasťou prípravných krokov výstavby novej cesty. „Výstavbu priamo neovplyvňuje, ale zvyšuje bezpečnosť oblasti. Predtým, ako  sa začnú práce, je nevyhnutné mať informácie, že priestor je pre pracovníkov i budúcich motoristov bezpečný. V rámci pyrotechnického prieskumu vyhľadávame najmä nevybuchnutú muníciu,“ dodala hovorkyňa.

Pyrotechnici všetok materiál zabezpečia a o jeho náleze informujú políciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny