Na hlavný obsah

Rakúsko hlási prvý prípad opičích kiahní

Stav pacienta je stabilizovaný.

Rakúsko hlási prvý prípad opičích kiahní
Vírus opičích kiahní. Foto: Twitter/Reuters

Rakúsko zaznamenalo prvý prípad opičích kiahní v krajine. Ide o 35-ročného muža, ktorého v nedeľu (22. 5.) previezli do nemocnice vo viedenskom obvode Favoriten.

„(Pacient) je zatiaľ v poriadku. Jeho stav je stabilizovaný. Má vyrážky a mierne príznaky chrípky,“ uviedla hovorkyňa Viedenského zdravotného združenia (WiGev) Nina Brennerová-Küngová.

Ošetrujúci lekár Christoph Wenisch v pondelkovom (23. 5.) rozhovore pre rozhlasovú stanicu Ö3 spresnil, že „pacient má dobrú náladu a chcel by ísť domov. Povedali sme mu však, že teraz to nie je vhodné, pretože musí byť ešte nejaký čas izolovaný“.

Počet prípadov môže v lete stúpať

Wenisch dodal, že osoby, s ktorými bol v úzkom kontakte, preventívne zaočkovali proti kiahňam.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v súčasnosti vypracúva usmernenia na obmedzenie šírenia opičích kiahní. Existuje obava, že počet prípadov môže v letných mesiacoch naďalej stúpať.

WHO predpokladá, že prepuknutie šírenia tohto ochorenia bolo vyvolané sexuálnym kontaktom. Susan Hopkinsová z britského Úradu pre zdravotnú bezpečnosť (UKHSA) predpokladá, že opičie kiahne sa šíria najmä v komunitách LGBTI.

Organizácia Spojených národov pre boj s AIDS (UNAIDS) uviedla, že niektoré mediálne správy o opičích kiahňach posilňujú homofóbne alebo rasistické stereotypy a prehlbujú stigmu.

UNAIDS uviedla, že značnú časť nedávnych prípadov opičích kiahní zistili u homosexuálov, bisexuálov a ďalších mužov, ktorí majú pohlavný styk s mužmi. Podľa agentúry sa ale pravdepodobne nakazili pri tesnom fyzickom kontakte s niekým, kto už bol vírusom infikovaný. Organizácia zdôraznila, že nakaziť sa môže ktokoľvek.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa vírus prenáša blízkym kontaktom s tkanivom a telesnými tekutinami infikovaného a tiež kvapôčkami. Prenos môže nastať aj cez kontaminované materiály, napríklad posteľnú bielizeň.

Ohnisko na Kanárskych ostrovoch

Hoci dostali názov opičie, s primátmi majú spoločné iba to, že ich v nich kedysi po prvý raz odhalili. Ich pôvodcom sú hlavne hlodavce. Boris Klempa z Virologického ústavu Slovenskej akadémie vied vysvetľuje, že sú vysoko infekčné.

„Za normálnych okolností treba pomerne intenzívny priamy kontakt človeka s človekom. Vírus sa šíri síce aj kvapôčkou infekciou, ale tam musí ísť naozaj o priamy kontakt tvárou v tvár. Nie je to spôsob šírenia aerosólom ako to bolo pri covide. Pokiaľ na niekoho nakýchate, nakašlete, prípadne sa s ním bozkávate, tak vtedy k prenosu môže prísť,“ povedal Klempa pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Jedným z ohnísk je španielska Gran Canaria a festival, kde sa zišlo 80 000 ľudí, aby protestovali proti diskriminácii sexuálnych menšín.

„Toto ochorenie nie je úplne banálne, môže byť aj smrteľné, aj keď teda pri importovaných prípadoch v Európe nehlásili úmrtie. K čomu môže dôjsť pri veľmi ťažkom priebehu je, že zostávajú jazvy. Ďalšia nepríjemná komplikácia môže byť strata zraku,“ dodal Klempa.

Odborník tiež dodáva, že ďalšie lockdowny by sme vidieť nemali, lebo opičie kiahne sa šíria inak a časť populácie narodenej pred rokom 1980 má očkovanie proti nebezpečnejšiemu príbuznému – pravým kiahňam.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet