Na hlavný obsah

Rakúsko naďalej odmieta embargo na dodávky plynu z Ruska

Embargo by podľa Schramböckovej narobilo viac škody.

Rakúsko naďalej odmieta embargo na dodávky plynu z Ruska
Ilustračná snímka plynovodu. Foto: RTVS

Rakúsko naďalej odmieta zastavenie dodávok plynu z Ruska. „Embargo na plyn je pre Rakúsko jasnou červenou čiarou,“ uviedla ministerka hospodárstva Margarete Schramböcková v rozhovore pre novinárov nemeckej mediálnej skupiny Funke.

Podľa Schramböckovej sa nemajú vysielať podobné signály, keď sa sa takéto opatrenie nedá zvládnuť. „My ani Nemecko by sme to nezvládli.“

Dodala, že Rakúsko rovnako ako Nemecko sú jasne proti zastaveniu dovozu ruskej ropy, keďže takéto embargo by narobilo viac škody ako osohu.

Rakúska ministerka tiež navrhla, aby Európska únia (EÚ) podporila ťažbu plynu z bridlíc metódou takzvaného hydraulického štiepenia (fracking).

„Existujú metódy, ako ťažiť plyn z bridlíc ekologicky. Nesmieme sa uzavrieť a argumentovať technologickým stavom spred dvadsiatich rokov.“ Schramböcková zdôraznila, že technológie odvtedy pokročili.

Podobný postoj má aj Maďarsko. Aj naďalej je proti zavedeniu embarga EÚ na ropu a zemný plyn dovážané z Ruska. „Maďarský postoj k akémukoľvek ropnému a plynovému embargu sa nezmenil: nepodporujeme ich,“ povedal hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács.

Európska komisia v súčasnosti zvažuje úplné embargo na ruskú ropu a zemný plyn, čo by mohlo byť súčasťou šiesteho kola sankcií proti Moskve. Ministri energetiky EÚ dúfajú, že tento týždeň dosiahnu prostredníctvom série mimoriadnych rokovaní jednotný postoj k obom komoditám dovážaným z Ruska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika