Na hlavný obsah

Rakúsky kancelár Karl Nehammer je novým šéfom ľudovcov

Bol jediným kandidátom.

Rakúsky kancelár Karl Nehammer je novým šéfom ľudovcov
Rakúsky kancelár Karl Nehammer. Foto: TASR/AP

Rakúsky kancelár Karl Nehammer sa päť mesiacov po nástupe do funkcie stal v sobotu (14. 5.) aj predsedom konzervatívnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP). Na mimoriadnom zjazde v Grazi dostal všetkých 524 odovzdaných platných hlasov delegátov, uviedli rakúske médiá.

Štyridsaťdeväťročný Nehammer bol jediným kandidátom. ÖVP tvorí od začiatku roku 2020 koalíciu so Zelenými. Hoci najnovšie voličské preferencie ľudovcom neprajú, koalícia sa považuje za stabilnú.

Na zjazde sa zúčastnil aj Kurz

Na zjazde sa zúčastnil aj Nehammerov predchodca Sebastian Kurz, ktorý sa vlani v októbri pod veľkým tlakom vzdal funkcie kancelára. Kurza a ďalších politikov vyšetruje polícia pre podozrenie z korupcie, pripomína agentúra DPA.

Kurz vo svojom príhovore označil Nehammera za človeka, ktorý „každú úlohu splní na 100 percent“. Z politiky sa úplne stiahol a začal pracovať pre amerického investora a miliardára Petra Thiela, ktorý má blízko k exprezidentovi USA Donaldovi Trumpovi.

Ako pripomína denník Kronen Zeitung, aj Kurz mal pred piatimi rokmi vysokú podporu delegátov, keď dostal 98,7 percenta hlasov. V auguste 2021 to bolo dokonca 99,4 percenta.

Reinhold Mitterlehner sa stal v roku 2014 šéfom ľudovcov s podporou 99,1 percenta delegátov. Viac ako 90 percent získali Michael Spindelegger (2011), Wilhelm Molterer (2007) a Wolfgang Schüssel (1995).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet